2008. december 16.Szabados Melinda
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Új Színház az esélyegyenlőségért - Rómeó és Júlia másként

Szerelem és bosszú szavak nélkül? William Shakespeare Rómeó és Júlia című drámájának bemutatója lesz a Beszédes Kezek Kulturális és Oktatási Egyesület előadásában 2008. december 17-én délután öt órától a budapesti Új Színházban. A világ egyik legszebb szerelmi történetének rendhagyó, modern feldolgozásában Rómeó és családja siket, Júlia és famíliája pedig ép hallású.

Magyarország első jelnyelvi társulatának, az előadás létrehozásával az volt a célja, hogy az esélyegyenlőség jegyében érzékeltessék a társadalommal, milyen bonyolulttá válhat egy egészséges és egy hallássérült félből álló pár szerelme. Milyen komplikációkat okozhat a nem pontos, vagy hiányos kommunikáció egy kapcsolatban. Egy egészséges embernek természetes a kommunikáció képessége, mégis sokan bár megtehetnék, nem élnek vele. A darabbal a hallássérült és más fogyatékossággal élőknek szeretnének elsősorban segíteni azzal, hogy az előadás által okozott örömmel, szórakozással visszaadják a hitet és az erőt a mindennapok vidámabb, könnyebb viteléhez. Az egészséges nézők számára pedig páratlan mozgásszínházi élményt is nyújt, és amellett, hogy egy különleges darab bemutatójának részesei lehetnek, megismerhetnek egy másik, a megszokottól eltérő világot.

A társulat nem titkolt célja az is, hogy a darab országos ismeretségre tegyen szert, és a fiatalok számára is élvezhető legyen, ezért látványos színpadi és vizuális elemeket alkalmaznak. Az átdolgozott, jelnyelven tolmácsolt előadásban Verona terei helyett Budapest, elsősorban Terézváros megjelölt történeti helyszínei szerepelnek térként, melyek a háttérben korabeli fényképek és diák kivetítésével kerülnek megjelenítésre. A különleges képi hatások megmutatják, kihangsúlyozzák Terézváros szépségeit, különleges arculatát. Az előadás jelnyelvi tolmácsa Túróczy Erika.

A jelnyelven előadott Rómeó és Júlia előadást, Mázló Tímea rendezésében mutatják be, aki Marlee Matlin siket filmszínésznő - 1987-ben Oscar-díjat nyert az Egy kisebb Isten gyermekei című amerikai filmben - hatására határozta el, hogy színésznő lesz. Azóta nem csak színésznőként, hanem árnyjátékosként, rendezőként is bebizonyította, hogy bár legyen az ember fogyatékkal élő, attól még élhet teljes életet.

A közönség Rómeó szerepében Radványi Balázst láthatja, Júliát a darab rendezője, Mázló Tímea alakítja.

További szereplők:
Molnár: Király Pál
Molnárné: Gajdosné Kulcsár Ágnes
Kapitány: Gergely József
Kapitányné: Takátsné Földi Zsuzsanna
Bea: Barna Judit
Marci: Kiss Péter
Tibor: Inoka Péter
Dadus: Márton Istvánné
Julia rokona: Szente Tiborné
Pap: Király Pál
Rendőrfőnök: Bognár László
Páris: Bányász Sándor
Hangszinkron: Könczei Anna és Viktor Balázs
Zene: Szegvári Júlia, Fornai Miklós és Hervai Lőrinc
Konzultáns: Gyevi-Bíró Eszter
Rendező: Mázló Tímea

***


Rómeó és Júlia jelnyelven
Helyszín: Új Színház
Időpont: 2008. december 17. 17 óra

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Csatlakozott:

2008-09-26

Írt kommentek:

35 db

karolyi 2009-01-04 03:14:06
Nagyon hasznosnak tartom.A fogyatékkal élők,és az egészségesek,így jobban megérthetik egymást.Toleránsabbak lehetnek egymás iránt.
Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei