2009. január 15.Számel Judit
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Honvéd Együttes: Mi a szerelem? - népi humor, szókimondó pajzánságok

A népdalok gyűjtői bizony hosszú időn keresztül erősen cenzúrázták a népdalokat, ezért van az a benyomásunk, mintha csak a botanika izgatta volna az ismeretlen szerzőket, és a különböző virágokon kívül a saját szerveik közül maximum a szívről volt mondanivalójuk. Pedig hát... Ez az előadás a folklór szókimondóbb anyagaiból dolgozik, a vaskos népi humort szembesítve némi nagyvárosi neurózissal.

Szóval egyértelmű a tizennyolcas karika, már amennyiben az ilyen karikáknak bármi értelme is lenne, hiszen régen is, most is már tizenévei elején elkezdte-elkezdi kutatni az ember a bonyolult kérdést, hogy aztán egész életében ne találjon végleges választ rá: mi a szerelem? Arról nem is beszélve, hogy "a szex vajon mi?"

Kárpáti Péter Mi a szerelem? című darabjához Vajda Mária Hol a világ közepe? - Parasztvallomások a szerelemről című könyvét, valamint a Burány Béla és Erdész Sándor által gyűjtött népköltéseket használta kiindulópontnak. A Honvéd Színház előadása pedig Kárpáti Péter darabját használta kiindulópontnak, emellett beépíti Paizs Miklós népdalátiratait, a hetvenes évek és napjaink nemi kultúráját feldolgozó szociológiai munkákat, valamint a szexuális kultúrával foglalkozó szakemberekhez a nyilvánosság felhasználásával forduló magánszemélyek vallomásait, és napjaink online fórumainak topikjait. Egyes jelenetek szövegét a társulat improvizációi alapján Varga Anikó írta.


Mi a szerelem?


A produkció résztvevője a végig élőben játszó Zuboly, amely Magyarország legkorszerűbb népzenei formációja, egyben a hazai zenetörténet egyik legelképesztőbb vállalkozása, turmixgépében opera, operett, popslágerek, hiphop, beatbox-ritmusok, jazz-elemek, népdalok, szájharmonika- és falevél-szólók, nagybőgő, groteszk, népi hagyomány és a modern nagyvárosi folklór kavarog körbe-körbe - a végeredmény pedig élvezetes és lebilincselő. "Eddig azt hittük, hogy a hip-hop, a folk, a világslágerek és a jazz nem járnak éjjel-nappal kart karba öltve, itt meg úgy puszilkodnak, mintha ez mindig is egyértelmű lett volna" - mondta Lovasi András a Zubolyról.

Szereplők: Bocskor Salló Lóránt, Chován Gábor, Dióssi Gábor, Domokos László, Fazakas Júlia, Galambos Lilla, Gecse Noémi, Győry András Botond, Kálóczi Orsolya, Kátai István, M. Simon Andrea, Szőcs Erika

Dramaturg: Varga Anikó
Ruhák: Kárpáti Enikő
Tér, testrészek, tárgyak: Néder Norbert
Festmény: Galambos Péter
Dalok: Paizs Miklós
Zene: Ágoston Béla
A rendező munkatársa: Buzássy Adrienne
Rendező: Simon Balázs

***


Honvéd Együttes: Mi a szerelem?
Helyszín: Merlin
Időpont:
2009. január 19. hétfő 19.00
2009. január 20. kedd 19.00
2009. január 21. szerda 19.00

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei