2009. november 7.Balkányi Nóra
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Tünet Együttes: Az élet értelme avagy időmúlatás 60 percben

Csak nem képzeled, hogy rögtön az első mondatban elárulom. Akkor hol marad az erőfeszítés? Hát nem az az értelme az egésznek? Elmélyülni valamiben, feltenni rá az életed, csinálni százszor és ezerszer, egy olyan célért, ami időközben jelentőségét vesztette? Aki kérdez: Szundi. Aki válaszol: Sziszifosz. Aztán cserélnek.

Az élet értelme? Na jó, ez így megfoghatatlan. Az embereké? A Földé? Amúgy az Univerzumé, meg minden? A lét értelmét az ember rendkívül leleményesen kutatja a kezdetek kezdete óta, nem kisebb intézményeket hozva létre, mint például a vallás vagy a tudomány. A művészetek számára is kedvelt témakört groteszk módon megfogó Douglas Adams regényében pofonegyszerű a megoldás: 42. Monty Python-ék is bőszen keresték a nagy választ a nagy kérdések legnagyobbikára, talán ők meg is találták karöltve a világ legkövérebb emberével Az Élet Értelmében.

A Tünet Együttes most egy újabb válasz-alternatívát kínál az éhes emberiségnek, szólva az idő múlásáról és annak felhasználási módjáról, amit úgy nevezhetünk: értelmes, hasznos, racionális, satöbbi.

Szabó Réka 2002 óta dübörgő társulatával először a nyugati aluljáróban találkoztam, ahol szemetes kosárnak öltözött alakok gyűjtötték magukba boldogan a szemetet, majd táncoltak csikkeket ontva. A földön hömpölyögve hatalmas szeméthalomként állították központba azt, amit éppenséggel a legkevesebb figyelemmel tüntetünk ki. Ez volt a Te szemét! - szabadtéri nagytakarítás és szennyesztrád utcai performansza 2008 májusából.

A társulat azelőtt és azóta sok témát dolgozott már fel a tánc által az alkotó együttműködés szép, és ez esetben valódi szellemében. Szemeteseken kívül foglalkozva például a matematika és a szöveg mozgással való kapcsolatával, humorral és félelemmel, vagy éppen Lázár Ervinnel. Lassan nyolc eltelt és végig táncolt év után a Tünet legújabb bemutatóján a nézők feladata a káoszban való rendteremtés, az élet értelmének véget nem érő kutatása lesz.

Ők így hívnak: "Két hónapja keressük. Egyelőre részeredményeink vannak. Keresd velünk november 13-án 20:00 és 21:00 között (és novemberben további 3-szor 60 percen át) a Szkénében!"

Az előadást Bill Viola Nantes Triptych című munkája inspirálta, ahol három vetített videón egy szülő nő, egy víz alatt küzdő férfi és egy idős, haldokló asszony képeit látjuk kivetítve.

***


Tünet Együttes - Az élet értelme avagy időmúlatás 60 percben
Helyszín: Szkéné Színház (Budapest, XI. ker. Műegyetem rkp. 3. I. 52.)
Premier: 2009. november 13. (péntek) 20:00
Rendező: Szabó Réka
Író: Peer Krisztián
Szereplők és alkotórásak: Bánki Gergely, Góbi Rita, Gőz István, Szabó Márta, Szász Dániel, Vadas Zsófia Tamara
Jegyár: 2000 Ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2018 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei