2009. november 25.B. Heppes Krisztián
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Kilenc hónap - Tizenkét dühös ember

2006. április 1. - Reginald Rose Tizenkét dühös ember című klasszikus drámájának bemutatója a Nemzeti Színházban. Az azóta eltelt több mint három és fél év alatt a darab népszerűsége töretlen; hónapokkal előre érdemes a jegyigénylést leadni annak, aki szeretné megtekinteni.

A New York-ban született író legismertebb drámáját tévé- és mozifilmként is láthatta már a közönség, de a legtöbb feldolgozást természetesen a színházakban érte meg a történet. Hazánkban Budapesten kívül vidéki színpadokon is műsorra tűzik a darabot.

A Nemzeti Színház előadásában parádés szereposztással találkozhatunk. Ez persze még nem garancia a sikerre. Én csalódtam már nagyot, mikor előzetesen csettintettem a szereplők nevének hallatán. Itt azonban szerencsére nincs szó csalódásról. De nézzük az alaptörténetet a hivatalos honlap tolmácsolásában: "Tizenkét esküdtnek döntenie kell egy apagyilkossággal vádolt fiú sorsa fölött. Ha felmentik, talán egy bűnözőt szabadítanak a társadalomra. Ha elítélik, talán egy ártatlan embert küldenek a halálba. Tizenkét civil először és utoljára találkozik egy kulcsra zárt szobában, hogy pártatlanul megvizsgálják a tényeket, de saját életüket nem tudják az ajtón kívül hagyni." A cselekmény bizonyos szempontból tehát nem túl mozgalmas, hiszen néhány óra eseményeit követhetjük percről percre és még a helyszín sem változik. De talán éppen ez az, ami miatt nincs egy pillanat szünet sem a történetben; folyamatos figyelmet igényel a nézőtől. Az esküdteknek elsőre úgy tűnik könnyű dolguk van, de ahogy telik-múlik az idő, úgy derül fény újabb részletekre.

Ennyi talán elég is a sztoriból, hiszen ami igazán fontos, az a különböző jellemű karakterek szembe állítása. A konfliktusok ugyanis elkerülhetetlenek, amit a kiváló színészi játékok tesznek életszagúvá. Fontos része még az előadásnak a színpad különleges kialakítása; a nézők két oldalról láthatják az ’üvegkalitkában’ játszódó történetet. Ez azt eredményezi, hogy a színészek nem is látnak ki abból, így könnyebben átélhetik a bezártság érzését és a feszültséget. Az elején az ’üvegfal’ miatt előfordulhat, hogy nem halljuk olyan tisztán a hangokat, de ehhez hamar hozzá lehet szokni, így már semmi sem zavarhatja majd, hogy élvezzük az igazán magával ragadó előadást.

A három és fél év alatt két helyen történt változás az eredeti szereposztáshoz képest. Garas Dezső helyett Bodrogi Gyula, valamint - a 2007-ben tragikusan elhunyt - Kaszás Attila helyett Marton Róbert alakítja az esküdtek egyikét. A sok remek színészi produktum közül nehéz kiemelni egyet-egyet, de ha mégis muszáj, akkor talán Sinkó Lászlót, Kulka Jánost és Szarvas Józsefet lehet megemlíteni.

Mint a bevezetőben is olvasható volt, nehéz jegyet szerezni erre az előadásra. De, ha ekkora a siker, ekkora az igény rá, vajon miért csak havonta egy-két alkalommal tűzi műsorára a Nemzeti Színház? Kilenc hónap. Igen, ennyi idő telt el, mire jelzés érkezett a színházból: sorra kerültem a jegyigénylők között. Már le is tettem róla, hogy visszaszólnak, de erre az estére érdemes volt várni. Magával ragadó, lehengerlő, az elmúlt évek egyik legnagyobb színházi élménye volt számomra.

Szereposztás:
1. esküdt - Trokán Péter
2. esküdt - Schmied Zoltán
3. esküdt - Sinkó László
4. esküdt - Marton Róbert
5. esküdt - Hevér Gábor
6. esküdt - Spindler Béla
7. esküdt - Stohl András
8. esküdt - Kulka János
9. esküdt - Bodrogi Gyula
10. esküdt - Szarvas József
11. esküdt - Csankó Zoltán
12. esküdt - Bródy Norbert
Törvényszolga - Horváth Ákos

Író: Reginald Rose
Fordító: Hamvai Kornél
Rendező: Balikó Tamás
Díszlet: Horesnyi Balázs
Jelmez: Pilinyi Márta
Dramaturg: Hamvai Kornél
Rendező munkatársa: Szabó Szilvia

***


Reginald Rose - Tizenkét dühös ember
Helyszín: Nemzeti Színház; Gobbi Hilda terem - 1095 Budapest, Bajor Gizi park 1.
Jegyár: 3.800 Ft
Következő előadások: 2009. december 27-28. 15 óra (minden jegy elkelt)
Bővebb információ: www.nemzetiszinhaz.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei