2009. december 31.Sós Eszter
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Győzelemre készül a Bárka Színház

A 2010-es évben a Bárka első bemutatóját ismét Tim Carroll rendezi, aki már sokadszorra dolgozik a színházban. Legutóbb a Hamletet bújtatta újfajta köntösbe: a nézőknek egy-egy tárgyat kellett magukkal hozniuk az előadásra, amelyeket aztán a színészek sajátosan használtak fel. Februárban Howard Barker Győzelem című darabját értelmezi újra.

A Bárka Színházban 2005-ben bemutatott Shakespeare dráma nemcsak a közönség aktív bevonása miatt volt újszerű, hanem azért is kuriózumnak számított, mert a különböző szerepeket sorshúzással döntötték el az előadás kezdetén a színészek.

Az angol rendező esetében tehát fennáll a lehetősége annak, hogy ismét valami egyedit fog alkotni az 1600-as évek első felében, az angol polgárháború idején játszódó történetből. A műben valóságos alakok és kitalált figurák egyaránt szerepelnek. Megtörtént eseményekre hajazó történések és fantázia szülte fordulatok is helyet kapnak benne és a nyelvhasználatot is ez a kettősség jellemzi: archaikus és mai kifejezések, illetve a míves költészet és a alpári-mocskos nyelv keveredik. Mindez abból is következik, hogy Barker drámájában találkozik, és egymásnak feszül a mesterkélt formákba csomagolt valóság és a leplezetlen, brutális szókimondás.

A sztori alapja az, hogy 1661-ben II. Károly angol király parancsára Oliver Cromwell lordprotektor, John Bradshaw jogtudós, valamint Henry Ireton tábornok holttestét exhumálták, és az élettelen testeket Londonban lefejezték. Az özvegy, Lady Bradshaw elhatározza, hogy visszaszerzi férje testének darabjait, és méltón eltemeti a férfit. Az asszony elindul egy végtelen úton, elkezdődik kálváriája egy felégett országban, ahol értékrend, erkölcs darabokra hullott, és ahol minden viszonylagos.

Tim Carroll már a mű első elolvasása után biztos volt abban, hogy meg akarja azt csinálni. Az alaptörténetet ismerve pedig sokan kíváncsiak lehetnek arra, hogy mit kezd a Globe Színházban edződött rendező ezzel az ellentmondásokban bővelkedő színdarabbal.

***


Howard Barker: Győzelem
Bemutató helye: Bárka Színház, Vívóterem
Bemutató időpontja: 2010. február 19.
Rendező: Tim Carroll
Főszereplők: Spolarics Andrea, Mucsi Zoltán, Seress Zoltán, Parti Nóra, Kálid Artúr

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Gubás László 2009-12-31 10:05:07
Akinek ez kell, menjen. Gyanítom, nem lesz verekedés a pénztárnál.
Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei