2011. december 20.Frei Gabriella
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Csend koncert az Új Színházban

Csend címmel mutatja be a világ első nagyszabású, "akadálymentesített" zongorakoncertjét a budapesti Új Színház, január 4-én. A komplex előadás főszereplője Weisz Fanni siket fotómodell, a produkcióban közreműködő előadók a hazai művészeti és kulturális élet elismert szereplői, köztük II. Lengyelfi Miklóssal, aki a Gitáros szerepében látható.

A rendezvény alapötletét Rófusz Ferenc Oscar-díjas rajzfilmrendező, Éry Balázs zongorista és Horváth Péter író-rendező elképzelései alapján, Bóbis László koreográfus, Papp Luca grafikus és Horváth András operatőr fejlesztette tovább koncertszerű, összetett műsorrá. Éry Balázs látványos zongorajátékát Csend című albumának újraértelmezett, továbbgondolt darabjaira építi. Koncepciója szerint a zenei struktúrában egyetlen hangszer - a zongora - szól, a ritmus a "tánczenekar" instrumentumaiból - taps, szájdob, lábdobogás - és egyéb zajkeltő hangforrásokból épül.

A Csend koncert abból a felismerésből született, hogy az emberek már nem mindig hallják meg a zenét, ami a siketek számára pedig különleges élmény. Épp ezért elsősorban utóbbiaknak rendezik meg az előadást, amelynek során a Balog Péter tervezte Varázszongora billentyűi a hangok mellett mozgó színeket, formákat, eltáncolt történeteket vetítenek a multimédiás színpadra.

A koncert dramaturgiája különböző művészeti ágakat kapcsol össze: a csend, a zene, a verbalitás, a mimika, a tánc, a képzőművészet, a film és a számítástechnika nyelve épp úgy szerepet kap, mint a siketek jelbeszéde. Az így létrejövő mű lehetővé teszi, hogy azok is átélhessék a zene örömét, akiknek ez eddig nem adatott meg. A szervezők reményei szerint az esemény sokat taníthat közönségének a másság elfogadásáról, hátrányos helyzetű társaink megértéséről és az együttélésről.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei