2012. január 19.Frei Gabriella
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Gyermekeknek dolgozza át a Varázsfuvolát a Békéscsabai Jókai Színház

Mozart Varázsfuvoláját viszi színre hamarosan a Békéscsabai Jókai Színház, Dorotty Szalma rendezésében. A népszerű operát ezúttal gyermekek számára alakítják át, amihez kiváló alapot szolgáltatnak az egyébként igen sok értelmezési lehetőséget felvető mű mesés elemei.

Mozart alkotása gazdag szimbólumrendszerével, zseniális zenéjével, változatos karaktereivel egyaránt magán hordozza a nagyopera, a vígopera és a daljáték sajátosságait, ami remek kihívás a műfajjal először kísérletező intézmény számára.

Gulyás Levente zenei vezető úgy közelítette meg a Varázsfuvolát, hogy az alkalmas legyen a fiatalok megnyerésére, Dorotty Szalma rendező pedig egy mesevilágot felépítve, a jó és a rossz küzdelmét, a tisztaság, a szerelem győzelmét helyezte előtérbe koncepciója megalkotásakor. Pamina (Gubik Petra) és Tamino (Gulyás Attila) egy csodálatos fantáziavilágban küzdenek meg a gonosszal, miközben állatszerű teremtmények segítik és hátráltatják őket. Így például a Papagenót alakító Csomós Lajos kakashoz, míg a Papagenát megformáló Kara Tünde kakaduhoz hasonlító lényként lép a színpadra. Rátkai Erzsébet jelmeztervező elmondta, hogy ezeket a karaktereket az ember és állatfigura határán szeretné elhelyezni.

Az Éj királynője, valamint Sarastro szerepét vendég operaművészek játsszák majd. Ők egy felsőbbrendű világ képviselőiként, más hangon, szélsőséges magasságokban és mélységekben szólalnak majd meg a színpadon. Az operairodalom egyik legnehezebb koloratúrszoprán szerepét Fábry Gabriella énekelheti, Sarastrót pedig Gábor Géza, valamint Altorjay Tamás formálja meg. A szimbolikus elemekkel átszőtt díszlet Mira János tervei alapján készül.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei