2012. február 3.Frei Gabriella
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Tennessee Williams és Vonnegut a Koma Bázison

A szerző születésének százegyedik évfordulójára időzítette a KoMa társulat Tennessee Williams A kétszereplős darab című alkotásának magyarországi ősbemutatóját, amely március 3-án lesz a Koma Bázison. A kortárs színházi csoport egy másik premiert is tervez a jövő hónapban, Áldja meg az Isten, Mr Vonnegut címmel.

Az immár öt éve működő, független KoMa (kortárs magyar) csapat alapvető célja, hogy olyan aktuális problémákat dolgozzon fel, amelyekkel a társadalom minden rétegét meg tudja szólítani. Emellett azonban elengedhetetlenek tartják, hogy néhány klasszikus is szerepeljen a repertoárjukon. Utóbbi jegyében tűzik műsorra, dolgos műhelymunka után Tennessee Williams A kétszereplős darab című művét, egyfajta klasszikus színházi élményt kínálva nézőiknek.

A Polgár Péter által rendezett darab szereplője egy színész testvérpár. Felice és Clare (Mohai Tamás és Lass Bea) egy nem túl sikeres hakni társulattal járják a vidéki városokat. Egyszer csak egy nevesincs helyen, a semmi közepén egy lerobbant, elhagyatott színházban találják magukat, ahol a közönség produkciót vár. Kollégáik otthagyják őket, csupán egy kurta üzenetet hagyva maguk után: "Te és a húgod őrültek vagytok!" Felice és Clare ekkor megpróbálják eljátszani A kétszereplős darab című művet, melyet a fiú írt erre az alkalomra. A különös, valóságot és képzeletet keverő "színház a színházban" előadás hátborzongató végkifejlet felé tart.

A sötét hangvételű darab Tennessee Williams talán legszemélyesebb írása, amelyen tíz éven át dolgozott. A kései alkotás már abban az időszakában született, amikor a megszokott költői realizmustól elmozdulva elvontabb, abszurdabb figuráknak adott életet. Ilyen a történet lassan egy személyiséggé olvadó testvérpárja, amelyet a szerző saját sorsa, azon belül is skizofrén nővérével, Rose-zal való kapcsolata inspirált.

A KoMa másik márciusi premierjének középpontjában Kurt Vonnegut, 2007-ben elhunyt, kortárs amerikai író áll. Az Áldja meg az Isten, Mr Vonnegut című előadás egy fiatal pár, az éppen új otthonba költöző István és Liza története. A lakás a férfi nagyapjáé volt, aki hadifogságba esett a II. Világháborúban. István sosem mesélt róla, megteszi hát helyette maga Vonnegut, aki érdekfeszítő történetet ad elő a békéből a háborúba vezető útról, indiánokról, Mel Gibsonról, bojlerről, a számítógépes játékokról, és a taxis üldözésről és még sok másról. A mű írója Valcz Péter egyben a rendező is, a főszerepekben Szabó Vera, Fekete Zsolt és Vékes Csaba láthatóak.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2019 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei