2008. szeptember 30.Czékus Mihály
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Dutar: Idegen vendég

A Dutar együttes bemutatkozó albumának szűk egyórás repertoárja a sodró lendületű "Desoduj"-jal indul, amelyben azonnal ízelítőt kapunk az énekesnő, Csőke Renáta sokszínű hangjából, ami egyik pillanatban lágy és szinte simogató, a másikban erőteljes és telt.

A pécsi székhelyű Dutar (a szó jelentése: két húr) együttest 2004-ben alapította Csőke Renáta és Kopeczky Péter. A zenei duót a gyorsan bővülő repertoár alakította nagyobb létszámú - jelenleg 5 fős - együttessé. Műsoraikban éppúgy jelen van a népzene és népzenei feldolgozások ( főként moldvai és lovári), mint a vers megzenésítés és verséneklés. Az együttest 2005-ben a Kaleidoszkóp Versfesztiválon a versmegzenésítés kategóriában Kaleidoszkóp Díjjal jutalmazták. A budapesti Fringe fesztiválról 2006-ban a zsűri dicséretével, egy évvel később pedig Szakmai Díjjal távoztak.

A közelmúltban jelent meg az együttes bemutatkozó lemeze az "Idegen vendég", a Fonó Budai zeneház gondozásában. A 15 számból álló repertoárban 6 csodaszép megzenésített vers is helyet kapott. Olyan, a hallgató lelkét mélyen megérintő verseket hallhatunk, mint a "Recept" (Szép Ernő), "A holdas hold románca" (F.G. Lorca), a "Gyógyulj meg" (Nagy László), az "Idegen vendég a kánai menyegzőn" (Reményik Sándor) a "Ki viszi át a szerelmet" (Nagy László) és az "Öregasszony siráma" (Choli Daróczi József). Napjaink többségében semmitmondó slágerszövegei között bizony nagy szükség van a valós irodalmi értéket képviselő megzenésített versekre is.

A szűk egyórás repertoár a sodró lendületű "Desoduj"-jal indul, amelyben azonnal ízelítőt kapunk Csőke Renáta sokszínű hangjából, ami egyik pillanatban lágy és szinte simogató, a másikban erőteljes és telt. Az énekesnő hangja és előadásmódja, mindig fontos szerepet játszik az együttes repertoárjának kialakításában. A folytatásban a közismert "Fölszállott a páva" következik, nem mindennapi - erősen latinos hangulatú - feldolgozásban. Hallhatjuk még - természetesen egész más formában - a "Kis kece lányom"-at és a "Gyöngyvirágot" is. Az olyan dalok, mint a "Pörgetős" és a "Rumeláj" akkor szoktak előkerülni a házibulikban amikor a hangulat már igazán a tetőfokára hágott.

A Dutar produkciójában egy nagyon biztos ritmusú muzsikát hallhatunk, nagyon él minden hangszer, változatos az előadás és még a nyugodtabb részeken sem ül le a hangulat.

***


Dutar: Idegen vendég
Közreműködnek: Csőke Renáta /ének, Kopeczky Péter /furulya, kaval, tilinkó tapsur, dombra, chromonika és gitár, Révész György /gitár, Siptár Miklós /basszusgitár, cselló, tambura, Kőszegi Mátyás /cajon, derbuka és tapan.
Kiadó: Fonó Budai zeneház
Formátum: Cd
Honlap: www.dutar.hu
A lemez megvásárolható: www.fono.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
eray 2009-03-15 14:42:26
thax
Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei