2008. november 26.Czékus Mihály
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Kodály Zoltán: Kórusművek (Choral works)

A géniuszok, így Kodály Zoltán életműve is kincs, ami felbecsülhetetlen értékű. A jelen és a jövő nemzedék feladata is az, hogy jól sáfárkodjon vele, méghozzá méltó módon, ugyanis az örökséggel illik, sőt kötelező elszámolni. A zeneszerző szavait idézve: A zene lelki táplálék és semmi mással nem pótolható.

Kodály zeneszerzői életműve világszerte diadalútját járja, de pedagógiai, emberi és nemzetnevelő életművét mintha a múlt században felejtettük volna. Pedig napjainkban a kiművelt emberfő, a teljes életet élő ember egyre jobban "hiánycikké válik". Kodály tanítása, tanácsai és figyelmeztetései napjainkban is ugyanúgy érvényesek. Időtálló értékeket hagyott ránk. Ilyen, az értékek útjára visszavezető hangzó anyagot adott ki a közelmúltban a Budapest Music Center. A lemezre Kodály kórusművei kerültek - Fisher Ádám vezénylete mellett - a Magyar Rádió Énekkara és a Magyar Rádió Gyermekkórusa előadásában.1924. december 1-jén hangzott fel első alkalommal Kodály Zoltán Psalmus Hungaricus-ának azon verziója, amelyben gyerekkar is közreműködik. Vélhetően az ekkor szerzett tapasztalatok keltették fel a zeneszerző érdeklődését az előadói apparátus iránt. Bár Kodály már korábban is foglalkozott kórusművekkel, mégis csak 1925-től vált munkásságának meghatározó műfajává. Számos remekművet komponált ebben a műfajban, de azok nemzetközi sikerét hátráltatta, hogy magyarul szólaltak meg.

A mostani lemez válogatás Kodály legismertebb kórusműveiből. Elhangzik többek között a népdalok füzéreként felépülő, Szent Gergely napjához kapcsolódó falusi népszokást felelevenítő Gergelyjárás (1926); az akkori időszak körülményeihez igazodva a politikai üzeneteket rejtjelesen tartalmazó Liszt Ferenchez (1936), amelyben Kodály Vörösmarthy Mihály Ódáját zenésítette meg; 1961-ben született Sík Sándor Te Deuma ami a gregoriánt idézi; a Mátrai képek (1930).

Sajnos ezeket a műveket mindinkább háttérbe szorítják a most divatos slágerek és "modern" zenék. Küzdenünk kell azért, hogy az igazi zenénk ne merüljön a feledés homályába. Aki önként vállalja a küzdelmet az garantáltan sok örömet fog benne lelni.

***


Kodály Zoltán: Kórusművek
Kiadó: BMC
Megjelenés: 2008. október 31.
Tracklist:
1. Gergelyjárás
2. Lengyel László
3. Pünkösdölő
4. Liszt Ferenchez (Vörösmarty Mihály versére)
5. Sík Sándor Te Deuma
6. Jézus és a kufárok
7. Öregek (Weöres Sándor versére)
8. Székely keserves
9. Mátrai képek

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei