2008. november 27.Hegedűs
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Haydn Év 2009 - elérhető a program az interneten

134 komolyzenei koncert, 30 külföldi sztárfellépő és zenekar várja a közönséget országszerte és külföldön jövőre Joseph Haydn halálának 200. évfordulóján. Az interneten mostantól elérhetők a Haydn Év 2009 magyarországi és osztrák programjai - hangzott el a rendezvény nemzetközi sajtótájékoztatóján szerdán Budapesten.

Az emlékév programját közösen állítják össze az osztrák és magyar szervezők. Az emlékév megrendezéséhez az Oktatási és Kulturális Minisztérium 400 millió forintos támogatást nyújt az emlékévet koordináló Hungarofest Kht. Klassz Zenei Irodájának. Az osztrákok pedig 10 millió euróval járulnak hozzá a programsorozat lebonyolításához.

A jubileumi évnek három központi helyszíne lesz: a kismartoni (eisenstadti) és a fertődi Esterházy-kastély, valamint Budapest. Jövőre párhuzamosan zajlanak majd a rendezvények az osztrák és magyar helyszíneken, mondta el Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára. A programsorozatba bekapcsolódnak a külföldi magyar intézetek is. A Haydn Év keretében meghirdetett pályázat nyertesei - a berlini, a londoni, pozsonyi, prágai és sepsiszentgyörgyi Magyar Intézet - összesen 10 millió forintos támogatást kapott a programok lebonyolítására, közölte az államtitkár.

A Klassz Zenei Iroda vezetője elmondta, az ünnepségsorozat már januárban elkezdődik, de lesznek kiemelt programpontjai a Haydn emlékévnek. Erdődy Orsolya hangsúlyozta: a zeneszerző születésnapján, március 31-én kiállítás nyílik Kismartonban, emellett, mások mellett, a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében koncertekkel, ifjúsági programokkal emlékeznek Joseph Haydn-ra.

Az osztrák zeneszerző halálának 200. évfordulóján, május 31-én a kismartoni Esterházy-kastélyban, Budapesten, Esztergomban, Sopronban, Balatonfüreden és több világvárosban is felcsendül Haydn A teremtés című oratóriuma, hívta fel a figyelmet az irodavezető. Erdődy Orsolya hozzátette, további hazai és határontúli városok jelentkezését is várják, bárki csatlakozhat még az osztrákok kezdeményezésére megvalósuló World Creation Day - koncertsorozathoz. Ezen a napon, ami itthon gyereknap is egyben, Haydn maratont rendeznek a Millenárison. Déltől éjfélig nem csak Haydn művek, hanem a mai kor zenei irányzatai is megszólalnak a budapesti kulturális intézményben.

Az év végéig tartó Haydn-emlékév részletes programja a www.haydn-2009.hu vagy a www.klassz.org honlapon olvasható.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei