2008. december 31.Kisfaludi Csilla
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Egy amerikai professzor szerint a rap zene a skótoktól ered

Ferenc Szász magyar származású amerikai professzor arra a következtetésre jutott, hogy eddig tévhitben éltünk azzal kapcsolatban, miszerint a rap zene Bronx és Brooklyn utcáin született. Szász professzor állítása szerint a rap valódi eredete a skót kocsmákba vezethető vissza.

Ferenc Szász professzor a mai rap csatákat, melyek során két vagy több ember összetett sértéseket cserél egymás között, a "flyting" néven fennmaradt kaledoniai művészeti formától eredezteti. A professzor elmélete szerint ezt a hagyományt skót rabszolgatartók vitték magukkal az Egyesült Államokba, amelyet az ottani rabszolgák átvettek és továbbfejlesztettek, majd a skót szokás rap zeneként került be a zeneirodalom nagykönyvébe.

"A skót "flyting"-ban fellelhető volt az erős szóbeli szurkálódás gyakran közönségességgel vegyítve, ami hasonló a mai afro-amerikai fiatalok beszédeihez, zenéihez. Mindkét kultúrára jellemző a magas fokú gúnyolódás, amelynek ügyes használata a szóbeli piszkálódást könnyen az ökölharc szintjére emelheti." - állítja Szász professzor.

A leghíresebb fennmaradt példa "flyting"-ra a 16. századból maradt ránk, amiben két rivális költő trágár, dallamos sértésekkel illette egymást IV. Jakab király udvarában. A "Dunbar és Kennedy flyting"-jára keresztelt "rap csata" a professzorok szerint majdnem 500 sor csúnya szavvakkal teletűzdelt beszédet tartalmaz.

A Yale Egyetem professzora, Willie Ruff szerint a skót rabszolga tulajdonosok nagy hatással voltak az afro-amerikai zenei tradíciók kialakulásába. Összehasonlítva a "flyting"-ot és a mai rap csatákat a professzor azt állítja: "Két ember egy rituális szóbeli párbajban vesz részt és a vitában a győztesé az utolsó szó, a vesztes pedig szembetűnően némaságba burkolózik."

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei