2009. január 12.Kisfaludi Csilla
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Muzsikus lelkek - Annette Hanshaw, az angyali hang

Angyali hangú hölgy, mondták rá. Angyali tekintethez nem is társulhat más, csakis valami magasabb rendű, nem evilági hang, amit mihez máshoz, mint azokhoz a bizonyos szárnyas csodákhoz, az angyalokhoz tudunk hasonlítani. Ez a bár szárnynélküli, de csoda, a 20-as évek zenéjének csillaga, a jazz üdvöskéje, Annette Hanshaw, akinek mindenképpen a nagy elsők között a helye.

Az énekesnőnek nem csak a hangja, de a születési dátuma is egyedi, ugyanis a nagyközönség sok éven át abban a hitben élt, hogy a hölgy 1910-ben látta meg a napvilágot és mindössze 16 évesen készítette első albumát. Annette választotta magának ezt az évszámot, fiatalabbnak mondva magát mint amennyi. A valóságban azonban Catherine Annette Hanshaw 1901. október 18-án született és ezt a dátumot az énekesnő unokaöccse, Frank W. Hanshaw is megerősítette. 1926-ban, 25 esztendővel születése után már első lemezén dolgozhatott és egészen 1934-ig folyamatosan újabb és újabb albumok kerültek ki a lemezstúdiókból Annette hangjával. A legtöbb lemezt saját nevével adta ki, azonban néhánynál álneveket használt, Gay Ellis néven futottak érzelmesebb hangvételű albumai, Helen Kane megtestesítőjeként pedig a Dot Dare és Patsy Young neveket használta. Annette könnyed hangja szinte belesimult a 20-as évek jazz által áthatott világába.

Hanshaw-t erős egyéniségnek ismerték, legtöbb albumának végén a gyerekhangon megszólaló Annette egy "That’s all" (Ez minden) kijelentéssel köszönt el a hallgatóktól. Az énekesnő egyetlen filmben szerepelt a Paramount 1933-as Henry Kapitány Rádió show-ja című produkciójában. Soha nem érezte többnek magát egy egyszerű énekesnőnél.

A show businessbe belefáradva a 30-as évek végén az énekesnő visszavonult és férjének, Herman Rose lemezproducernek szentelte életét. Később egy visszatérés-album felvételeibe kezdett, de ezek a demok soha nem kerültek napvilágra. 1954-ben Annette férje elhunyt, majd a visszavonult énekesnő ismét férjhez ment, választottja Herb Kurtin volt. Annette Hanshaw 1985. március 13-án, 84 évesen intett búcsút a földi létnek.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2019 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei