2009. január 15.Nyilas Kriszta
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Blackmore’s Night - Ritchie Blackmore és zenekara Budapesten

A Deep Purple és a Rainbow legendás gitárosának és a csodás hangú és gyönyörű Candice Night reneszánsz- folk-rock zenekara a Secret Voyage című új albummal turnézik Európában. Ritchie Blackmore-t, utánozhatatlan, rendkívül dinamikus gitárjátékának köszönhetően méltán tartja a szakma a világ talán legjobb rock gitárosának.

Első gitárját apjától kapta 11 éves korában, aki azzal a feltétellel vette a hangszert, hogy ha a kis Ritchie nem tanul meg rajta játszani, akkor a gitárt a gyermek hátán töri szét.

1968-ban a billentyűs, orgonista Jon Lorddal megalakította a Roundabout zenekart, amiből később a Deep Purple alakult. Az elmaradhatatlan Fender Stratocaster elektronikus gitárjával, (az elsőt 1970-ben kapta Eric Clapton-tól) és önfejű, virtuóz stílusával generációjának összes rock gitárosára hatással volt.

A Deep Purple hatalmas sikerét az állandó belső feszültség árnyékolta be, amit maga Blackmore gerjesztett. A köztudottan nehéz természettel megáldott zseni olyan rossz viszonyban volt Ian Gillan-al, hogy az állandó viták miatt elhagyta a csapatot. A zenekar egy másik tagjával annyira nem tudták egymást elviselni, hogy egy képzeletbeli vonalat húztak meg a színpadon, miszerint a koncertek alatt nem mehettek át egymás térfelére.

Megalapította a Rainbow zenekart, majd 1984-1993 között ismét Deep Purple tag lett. Két év után Ritchie nem tudta elviselni a maga által kialakított feszültséget, és elhagyta a Deep Purple-t újra, útjára indította a Rainbow-t, ahol kialakult, hogy koncerteken egy gitárszóló keretében előadja Beethoven 9. szimfóniájából az Örömódát. Ebben az időszakban keletkezett a Stranger In Us All című album, amelyen Blackmore jelenlegi felesége, Candice Night vokálozott.


Blackmore’s Night


Mivel gyönyörű ex top modell, aki akkoriban egy new yorki rockzenei rádió-állomásnál dolgozott, ugyanolyan nagy rajongója volt a focinak, mint a gitárfenomén, hamar megtalálták a közös hangot. Ritchie Blackmore és a több, mint 25 évvel fiatalabb Candice Night 13 év, boldog együttélés után nemrégiben házasodtak össze szűk családi és baráti körben, egy kastélyban. A pár jelenleg New Yorkban, Long Islanden él.

A Deep Purple zenészei, valamint a Rainbow-ból kirúgott muzsikusok egytől egyig nehéz és kiszámíthatatlan embernek tartják Ritchie-t, Candice azonban pontosan tudja, hogyan kell bánni a morcos zsenivel.

A reneszánsz korszakot Ritchie ismertette meg Candice-el, ami azonnal lenyűgözte, és szó szerint szenvedélyükké vált. Otthon barátaikkal gyakran rendeznek tábortüzes vacsorákat, ahol történeteket mesélnek egymásnak, akusztikus hangszereken játszanak. Ilyenkor reneszánsz ruhákat öltenek magunkra.

A Blackmore's Night zenekart 1997-ben alapították, ahol Blackmore-nak nem csak tökéletes - azóta díjnyertes - szerzőtársa, hanem csodálatos kristálytiszta éneke mellett reneszánsz hangszerekkel is hozzájárul a formáció zenéjének igen magas színvonalához.

Ilyenkor nem csak a színpadkép jellemzi a reneszánsz korszakot, hanem korhű öltözékben lépnek fel.
Sőt a közönség megszokásává vált, hogy maguk is jelmezekbe bújnak.

A magyar szervezők úgynevezett Reneszánsz jeggyel kedveskednek azoknak a nézőknek, akik követve ezt a hagyományt az első sorokból élveznék a látványt és a csodálatos zenét.

***


Blackmore’s Night
Helyszín: Budapest, Kongresszusi Központ
Időpont: 2009. február 10.
Jegyek: 9900-10.900 Ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2019 utáni évszámot (spam védelem)

Csatlakozott:

2008-09-26

Írt kommentek:

35 db

karolyi 2009-01-22 00:05:46
Ha valahova menni kell,akkor ez a koncert az.
Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei