2009. január 17.Czékus Mihály
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Balázs Elemér: Always That Moment 2

A muzsikusai élén Balázs Elemér bebizonyítja, hogy az olyan régi nagy slágerek, mint a "Félteni kell" vagy a "Hol van az a nyár" még a jazz szemszögéből is rejtegetnek kiaknázatlan lehetőségeket. A közelmúltban megjelent "Always That Moment 2" a 2000-ben hasonló címmel kiadott lemez folytatása. Ez a korábbi korong 8 évvel ezelőtt elnyerte az év jazz lemeze díjat.

Balázs Elemér a magyar jazz élet egyik meghatározó alakja. A kiváló dobos nagy népszerűségnek örvend zenészkörökben is, ezért gyakran hívják meg vendégmuzsikusnak. Legutóbb - néhány héttel ezelőtt - a Szegedi Jazz Napokon, a rendkívül tehetséges, fiatal szaxofonos Bolla Gábor quartetjében láttam /hallottam dobolni.
Balázs Elemér új albuma az "Always That Moment 2" a közelmúltban jelent meg a Budapest Music Center gondozásában. A lemez nem előzmény nélküli, ahogyan azt a cím után biggyesztett 2-es szám is bizonyítja. A korong első része 2000-ben jelent meg ugyanilyen címmel és a kiadásának évében elnyerte az év jazz lemeze díjat. Az új produkció követi az előd szellemiségét, rajta a régmúlt idő legnagyobb slágerei kaptak helyet "jazz ruhába" öltöztetve. A lemezről olyan jól ismert melódiák csendülnek fel - Balázs áthangszerelésében -, többek között mint az "Én mindenkiben csalódtam" (Kőszegi Pál-Pártos Jenő), a "Félteni kell" (Fényes Szabolcs-Szenes Iván), a "Félig sem szerelem" (Gábor S. Pál-Szenes Iván) és a "Hol van az a nyár" (Lajtai Lajos).
Balázs döntően nagyon fiatal (Bolla 20, Fenyvesi pedig 22 éves) muzsikusokból álló formációja nagyon sokoldalú. Egyszer magával ragadó finomsággal (pl. a "Félteni kell" és a "Hol van az a nyár"), máskor pedig meglepő lendülettel játszik (pl. "Ha árulnak majd gesztenyét"). Ez utóbbi számban a csapat a free jazz-el kokettál, ha nem éppen teljesen az. Az albumot záró "Hulló falevelek" pedig egy igazi jazz ünnep 14 percben.
Abból is látszik, hogy milyen jól sikerült a számok átöltöztetése, hogy produkciót hallgatva az ember valahogy nem hiányolja az énekhangot, pedig ezek a kompozíciók vokálisan váltak igazán népszerűvé. A muzsikusai élén Balázs bebizonyította, hogy a régi nagy slágerek még a jazz szemszögéből is rejtegetnek kiaknázatlan lehetőségeket.
Reménykedünk benne, hogy a harmadik részre nem kell 2016-ig várni...

***


Balázs Elemér: Always That Moment 2
Közreműködnek: Balázs Elemér /dobok, Balázs József /zongora, Horváth Barcza József /nagybőgő, Zana Zoltán /tenor szaxofon, Bolla Gábor /tenor szaxofon. Fenyvesi Márton /gitár
Kiadó: BMC
Kiadás éve: 2008.
Honlap: www.balazselemergroup.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
rozamund 2009-01-18 13:32:13
Nagyon jó! Sajnos élőben csak 1x láttam őket, varázslatos volt.
Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei