2009. január 23.Kozlov Sándor
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Che Sudaka és Kistehén az A38-on

Január végén a vérbő, táncos világzene kedvelői örülhetnek egy A38-as koncertnek: a dél-amerikai bevándorlókból álló barcelonai Che Sudaka elementáris erejű fellépésére kerül sor a hajón. A salsa-ragga-hiphop-punk-utcazene bomba nem először robban Magyarországon, de a Che Sudaka fellépései kihagyhatatlanok: Manu Chao óta nem volt ilyen energikus előadója Spanyolországnak.

Ha azt mondjuk, Mano Negra vagy Manu Chao, valószínűleg mindenki tudja, miről van szó. És ha azt mondjuk: Che Sudaka? Majdnem ugyanarról: ez a jórészt argentin és kolumbiai bevándorlókból alakult barcelonai utcazenekar viharos tempóban emelkedett a világzenei slágerlisták élére. Ska, salsa, reggae, dub, punk, akusztikus gitár, és elektronikus kütyük, eszméletlen életvidámság, ehhez hol ironikus, hol véresen komoly szövegek. A Che Sudaka remekül példázza, hogy az utóbbi évtizedben milyen fantasztikus hellyé vált Barcelona, és hogy a Mano Negra zenei hagyománya nem halt ki - sőt, élőbb, mint valaha.

A Che Sudaka valamikor az ezredfordulón alakult a barcelonai óvárosban csellengő munkanélküli bevándorlókból. Az utcazenekar rövid távú célja a megélhetés (talán inkább a túlélés) volt, de hamar a figyelem középpontjába került - úgyhogy a tagok nekiláttak a középtávú cél megvalósításának: hogy zenéjükben felhívják a figyelmet a bevándorlók sanyarú helyzetére, és bemutassák azok mindennapi életét. Mire a zenekar észbe kapott, már lemezszerződésnél tartottak, és a 2005-ös Alerta Bihotza albumon a baszk-katalán színtér legnagyobbjai működtek közre: Gambeat, a Radio Bemba basszusgitárosa vagy Fermin Muguruza, az egykori Negu Gorriak frontembere. A harmadik lemezen szintén illusztris vendégek sora bizonyítja, hogy a Che Sudaka végleg befutott: szerepel itt Amparo Sanchez, a spanyol Amparanoia énekesnője vagy az argentin latin-punk kulcszenekara, a Karamelo Santo.

A Che Sudaka közben lázasan készíti új albumát-koncert DVD-jét, úgyhogy biztosak lehetünk benne, hogy az A38 Hajón is teljes erőbedobással nyomják majd a koncertet.

A zenekar tagjai
Kachafaz: ének
Leo: ének, gitár
Jota: gitár, ének
Marcelo: dob, ének
Sergio: billentyűs hangszerek, ének
Cordoba: basszusgitár

Bővebb infó a zenekarról: www.chesudaka.com

A Che Sudaka magyar társegyüttese a Kistehén, amit manapság - nemzetközi sikerei okán - egyre gyakrabban neveznek Little Cownak. A Szájbergyerek, a Virágok a réten, a Szerelmes vagyok minden nőbe megaslágerei mögött megbújó barátságos zenekar vicces, némi naivitást sem nélkülöző világa, zenéje és lendületes koncertjei immár nem csak Magyrországon népszerűek. A Kistehén Tánczenekar egyedülálló produkcióját nevezhetjük kulturlakodalmas popnak, vagy optimista rocknak.

Különböző stílusok keverednek benne a legjobb arányban: ska, rock, pop, underground, cigányzene, reggae, balkáni zene, afrikai ritmusok és modern tánczene. A szövegek viccesek, egyszerűek, ám nem érdektelenek. A koncerteket vidámság, humor, sajátosan kelet-európai esztétikum és nagyon jó hangulat jellemzi. A Kistehén Tánczenekar igazi bulizenekar, aminek minden megnyilvánulását áthatja a rendkívüli pozitív energia.

A zenekar tagjai
Kollár-Klemencz László: ének, gitár
Lehoczki Károly: dob
Farkas Harcsa Róbert: tangóharmonika
Dorogi Péter: gitár, vokál
Kiss Sándor: basszusgitár
Nádasdi János: szájbőgő, derbuka, vokál

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei