2009. január 24.Szőke Eszter
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Operavizsga a Zeneakadémián

2009. január 24-én és 26-án a Zeneakadémia Kistermében rendezik meg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem opera szakos 1. évfolyamos hallgatóinak vizsgaelőadását. A Haydn-év tiszteletére a kiváló zeneszerző operajeleneteit mutatják be az intézet növendékei.

Joseph Haydn halálának 200. évfordulója alkalmából Marton Éva és Kovalik Balázs tanítványai a zeneszerző négy operájából mutatnak be részleteket az opera tanszak idei vizsgaelőadásán.

Haydn (1732-1809) az Esterházy hercegek szolgálatában töltött több évtizedes munkássága alatt közel két tucat operát komponált. A kismartoni kastélyban ugyanis gyakoriak voltak az ünnepségek, és ezekre az alkalmakra leginkább operaelőadással készültek a vendéglátók. A klasszicizmus idejére a korábban vezető operai műfajjal, a komoly operával (opera seria) szemben a vígopera (opera buffa) vált népszerűvé, melyben az áriák mellett a duettek és még nagyobb formációk (tercett, kvartett, kvintett) szerepeltetése tette izgalmassá az előadást. Ez a műfaj kedvezett leginkább a klasszikus zenei nyelv mozgékonyságának, játékosságának, amely Haydn zenéjét is jellemzi. A zeneszerző sajátos, egyedi zenei nyelvezetével, igényességével, motívumgazdagságával a bécsi klasszicista szerkesztési technika első mesterévé vált.

A most bemutatásra kerülő művek közül az Aki hűtlen, pórul jár (eredeti címén: L’infedeltà delusa) című vígoperát először 1773-ban, Eszterházán állították színpadra. Ebben a darabban jól megfigyelhető Haydn humorral átszőtt zenei stílusa, csakúgy, mint az 1777-es Élet a Holdon (eredeti címén: Il mondo della luna) című vígoperában. Az 1782-es Orlando (eredeti címén: Orlando Paladino) hősi tragikomédia, melyet Mozart “Don Giovanni"-jának előfutáraként is szoktak emlegetni, és amely sajátosan ötvözi a heroikus és komikus elemeket. Ez a mű volt Haydn legnépszerűbb operája. A hűség jutalma (eredeti címén: La fedeltà premiata) 1780-ban szintén Eszterházán debütált. A drámai és vígjátéki elemeket vegyítő opera Haydn második legtöbbet előadott színpadi műve volt Magyarországon, mely változatos áriáinak köszönhetően bőséges lehetőséget ad az énekművészek számára tehetségük kibontakoztatására is.

Az operaszakos hallgatók vizsgaelőadásain zongorán közreműködik Oberfrank Péter. A darabok rendezője Kovalik Balázs.

Az operavizsga programja:

Szereplők:

Aki hűtlen pórul jár
Vespina: Wágner Adrienn
Nanni: Szerdahelyi Pál
Filippo: Pataki Dániel
Sandrina: Szabó Olga
Nencio: Kis Tivadar

Orlando
Orlando: Pataki Dániel
Medoro: Kis Tivadar
Pasquale: Szerdahelyi Pál
Angelica: Wágner Adrienn
Alcina: Szabó Olga
Rodomonte: Orendt Gyula
Eurelia: Celeng Mária (BA 2. évfolyam)

Élet a holdon
Bounafede: Kelemen Dániel
Lisetta: Szabó Olga
Ecclitico: Pataki Dániel
Cecco: Kis Tivadar
Ernesto: Orendt Gyula
Clarice: Wágner Adrienn
Flamnia: Celeng Mária (BA 2. évfolyam)

A hűség jutalma
Perrucchetto: Orendt Gyula
Amaranta: Wágner Adrienn
Melibeo: Kelemen Dániel
Fileno: Pataki Dániel
Lindoro: Kis Tivadar
Nerina: Szabó Olga
Celio: Szerdahelyi Pál

Színpadi mesterség: Kovalik Balázs
Zenei vezető: Oberfrank Péter
Táncok: Bata Rita
Tanszékvezető tanár: Marton Éva
Tanárok: Andor Éva, Adrejcsik István, Keönch Boldizsár, Pászthy Júlia

Helyszín: Zeneakadémia, Kisterem
Időpont: 2009. január 24. (szombat) és 26. (hétfő), 19 óra

Jegyek kaphatók a Zeneakadémia jegypénztárában (1061 Budapest Liszt Ferenc tér 8.) és az interneten (www.interticket.hu).

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei