2009. január 28.Czékus Mihály
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Alphonse Mouzon: Jazz In Bel-Air

Alphonse Mouzonra a remek jazzdobosra a szakma gyorsan felfigyelt. Ennek köszönhetően a '60-as évek végétől napjainkig a jazz (és a rock) világ krémjével játszhatott együtt. Olyan brilliáns előadók mellett dobolhatott többek között, mint McCoy Tyner, Miles Davis, Herbie Hancock, Jaco Pastorius, Michael Brecker, Freddie Hubbard, Eric Clapton, Carlos Santana, és Robert Plant.

A nagyon sokoldalú művész a charleston-i (Dél Kalifornia) származású Alphonse Mouzon a tavalyi évben ünnepelte a hatvanadik születésnapját és ebből az alkalomból egy új albumot dobott piacra Jazz In Bel-Air címmel. Mivel itthon egy viszonylag ismeretlen előadóról van szó ezért a zenei anyag tárgyalása előtt nézzük meg, hogy ki ő.

Az afro-amerikai származású Mouzon a felmenői között éppúgy találunk francia ősöket, mint Feketeláb indián rokonokat. Az előadó a zenei tanulmányait a Bonds-Wilson High School-ban kezdte és a City College of New York-ban folytatta. Az utóbb említett iskolában a zene mellett színjátszást is tanult. A jazz-muzsikussá válás rögös útján az első mesterei Bobby Thomas és Billy Taylor voltak.


Alphonse Mouzon a dobok mögött


Mouzonra a remek dobosra a szakma gyorsan felfigyelt. Ennek köszönhetően a '60-as évek végétől napjainkig a jazz (és a rock) világ krémjével játszhatott együtt. Olyan brilliáns előadók mellett dobolhatott többek között, mint McCoy Tyner, Miles Davis, Herbie Hancock, Jaco Pastorius, Michael Brecker, Freddie Hubbard, Eric Clapton, Carlos Santana, és Robert Plant. Mouzon a szépen ívelő zenei pályafutás mellett azt is bebizonyította, hogy nem hiába tanult hajdan színjátszást New York-ban. Ugyanis több film (például a The High Life) is készült az ő szereplésével.

A dobos bemutatkozó lemeze 1972-ben látott napvilágot The Essence of Mystery címmel. Az első korongot több, mint húsz másik követte. 1992-ig az albumok a Blue Note kiadó gondozásában jelentek meg. Az említett évtől kezdődően a cd-k már Mouzon saját lemezcégének a Tenacious Records zászlaja alatt kerültek a piacra.


Alphonse Mouzon


Az előadó legújabb albumának, a Jazz In Bel-Air-nek az anyaga nagyon sokáig pihent a fiók mélyén. Ugyanis a felvételek 2000 májusában készültek élőben egy kaliforniai szórakozóhelyen, de csak a tavalyi évben öltöttek lemez-formát. A közel 70 perces játékidejű repertoár 10 kompozíciót foglal magába, valamennyit Mouzon írta és hangszerelte.

Mouzon káprázatos muzsikus, a virtuozitásához kétség sem fér. Már az album nyitó szerzeményéből (Be-Bop-Be-Do-Bop) kiderül, hogy a zenekarvezető dobos milyen magasra tette a lécet. Lendületes és energikus játéka hallhatóan a zenésztársait is inspirálta. A formáció örömmel és hihetetlen lelkesedéssel játszik. Mouzon a Feeling Good-tól a The Survivor-on keresztül a The Next Time We Love-ig valamennyi szerzeményben magas hőfokon ég, de "igazi" dobiskolával a lemezt záró Mystic Crystal-ban rukkol elő. A közönség végig vevő volt a produkcióra és pozitív véleményének az egész előadás alatt hangot adott.

Amit hallunk az a legjobb fajta - sok gyökérből táplálkozó - jazz: virtuóz, energikus, kiszámíthatatlan és "foglyul ejti a hallgatót".

***


Alphonse Mouzon: Jazz In Bel-Air
Közreműködnek: Alphonse Mouzon /dobok, Sal Marquez / trombita és szárnykürt, Chuck Manning /tenor szaxofon, David Goldblatt /akusztikus zongora, Dave Enos / akusztikus nagybőgő
Kiadó: Tenacious Records
Megjelenés éve: 2008.
Honlap: www.tenaciousrecords.com

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2019 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei