2009. január 30.Bucsai Tímea
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Nazareth koncert Budapesten

Ismét egy legenda Budapesten! 2004. októbere után ismét hazánkba látogat a skót hard rock zászlóshajója, a Nazareth, mely pályafutása alatt a műfaj egyik meghatározó zenekarává vált. Aki április 24-én ellátogat a népligeti Dieselbe - a legendás régi szerzemények mellett - meghallgathatja az új dalokat is, melyek tanúsítják, a rock mesterei még mindig nagyon értik a dolgukat.

Az 1968-ban alakult csapat Dan McCafferty vezényletével indult el a rock rögös ösvényén. A főnök ekkor Manny Charlton gitáros, Pete Agnew basszusgitáros és Darrell Sweet dobos hathatós segítségével vágott bele a nagy kalandba. A zenekar nevével jelzett debütáló album 1971-ben látott napvilágot, melyet a hatalmas kezdő lendület következtében már 1972-ben Exercises címmel újabb munka követett, melynek anyagát a Deep Purple előzenekaraként lebonyolított turnén mutatták be.

1973-ban jelent meg a Razamanaz , mely - olyan daloknak köszönhetően, mint a Broken Down Angels, és a Bad Bad Boy,- már a platina státuszt is magáénak tudhatta. A Nazareth sikerére és tettvágyára jellemző, hogy nem ritkán évente két albummal is jelentkeztek. 1978-ban a zenekar úgy döntött, hogy a még profibb megszólalás érdekében, Zal Cleminson személyében újabb gitárost szerződtetnek. Ez a felállás nem volt hosszú életű. 1982-ben, a mindössze két éve érkezett Cleminson helyét Billy Rankin vette át, John Locke billentyűs csatlakozásával pedig már hat tagúra bővült a zenekar. A következő években folyamatossá váltak a tagcserék.

A nyolcvanas években kevésbé kemény, balladisztikusabb hangvételű felvételeket készítő csapat a "két gitár-billentyűs hangszerek" felállás után előbb az "egy gitár-billentyűs hangszerek", majd ismét a lecsupaszított, "egy gitáros" verzióval próbálkozott, melyet követően, a kilencvenes években ismét visszatértek a színpadra a billentyűs hangszerek. Ezekben a személyi változásokkal tarkított időkben a Dan McCafferty, Pete Agnew, Darrell Sweet trió jelentette a csapatban az állandóságot.

Sajnos 1999-ben a nagy hármas is megbomlani kényszerült. A zenekar amerikai turnéja közben Darrell Sweet dobos, - aki a zenekar menedzsereként is dolgozott - szívroham következtében elhunyt. Helyére a basszusgitáros Pete Agnew fia, Lee érkezett, aki a mai napig is tagja a Nazarethnek. A jelenleg Jimmy Murisson gitárossal, kvartett felállásban dolgozó gárda 2008-ban, Newz címmel friss stúdióalbummal is jelentkezett.

Aki április 24-én ellátogat a népligeti Dieselbe - a legendás régi szerzemények mellett - meghallgathatja az új dalokat is, melyek tanúsítják, a rock mesterei még mindig nagyon értik a dolgukat.

***


Nazareth koncert
Helyszín: Diesel Club (volt E-Klub a Népligetben)
Időpont: 2009. április 24. 20 óra
Jegyár: 6500 Ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Metál 2009-04-17 19:12:32
Hol találhatok Képeket a Koncertről?
Sajnos nem voltam ott

Csatlakozott:

2008-09-26

Írt kommentek:

35 db

karolyi 2009-02-09 07:28:56
Mit nem adtam volna,ha amikor tinédzser voltam, akkor jönnek hozzánk!Talán még a mostani jegyárat is kigazdálkodtam volna,ami,azért harminc éve nem kevés pénz volt.
Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei