2009. február 3.Kozlov Sándor
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Blue Note Trip - Where Dance Meets Jazz az A38-on

Az A38 Hajó új partisorozata harmadik állomásához érkezik - a dzsessz történetének legfontosabb kiadója, a Blue Note fantasztikus archívumából a holland DJ Maestro válogat. Az ő nevéhez fűződik a Blue Note válogatáslemez-sorozata, a Blue Note Trip, amelyen a dzsessz történetének legnagyobb örökzöldjeiből válogat egy dupla-albumnyi táncos talpalávalót.

Vad szvingek, hűvös bossa novák, laza balladák és rohanós bebopok váltogatjk egymást az immár hetedik duplalmezéhez érkezett Blue Note Trip sorozaton, és az ehhez kapcsolódó partik ugyanezt a hangulatot idézik: a dzsessz aranykorát, amikor a szabad improvizácó, az ördögi ritmusok, a varáslatos technikai tudás még nem vált el élesen a tánczenétől. Igazi, forró, jól táncolható muzsikák követik egymást DJ Maestro válogatásában.

A Blue Note Trip sorozatában megszokott, hogy a partikon neves vendégzenészek működnek közre. Ezúttal a zseniális svájci-francia trombitás, Erik Truffaz csatlakozik a Mesterhez, hogy a nujazz jegyében ötvözze az élő koncert varázsát a partihangulattal. Truffaz-t valószínűleg nem kell bemutatni: korunk egyik legjobb nujazz-trombitása, Miles Davis elkötelezett követője az A38 Hajón is többször fellépett már. Ezúttal szólóban érkezik, és adja elő jellegzetes improvizációit DJ Maestro értő válogatására.

Erik Truffaz a kortárs nujazz egyik legkimagaslóbb egyénisége. A Svájcban született francia trombitás egy gyerekkorában hallott Davis-szám hatására kóstolt bele a dzsesszbe, és ezt az erőteljes kezdőlökést azóta sem tudja - igaz, nem is akarja - letagadni. Játékára mindmáig jellemző a Davistől örökölt hűvös, ökonomikus stílus, habár Truffaz a korai "cool" lemezeitől jókora utat tett meg máig. Zenéjében keveredik a hiphop, a cool, a bop, az arab muzsika, a spoken word, sőt az utóbbi időben izgalmas kirándulásokat tesz a pop irányába is. Truffaz karrierjének fontos állomása volt, amikor leszerződött a Blue Note kiadóhoz, amelynek segítségével igazi dzsessz-világsztárrá vált.

Bővebb infó: www.eriktruffaz.comAz "előzenekar" ezúttal jóval túllép a "felvezető hangulatkeltés kötelező feladatán": a kitűnő magyar quartet, a Santa Diver első lemezét mutatja be a Blue Note Trip keretei között. A valamivel több mint két éve létező zenekar tagjai számos más formációban kipróbálták már magukat, a tagok megfordultak dzsesszegyüttesekben, mint a Free Style Chamber Orchestra, a Nigun, a Budbudas, a Kamu, underfground formációkban, mint a Kampec Dolores, a Chakra Hacker vagy a Pop Ivan. Az izgalmas stíluskeveredésből kitűnő lemez született, melynek egyformán jellemzője a dzsessz szabadsága, a kifinomult melankólia, illetve az arab muzsikák, mindenekelőtt a gnawa elsöprő ereje. A Santa Diver második lemeze a hetekben jelenik meg.

A zenekar tagjai
Kézdy Luca: hegedű, elektronika
Szőnyi András: billentyűsök
Szesztay Dávid: basszusgitár
Halmos András: dob

Bővebb infó: www.santadiver.com

***


Blue Note Trip - Where Dance Meets Jazz
Erik Truffaz és a Santa Diver

Helyszín: A38 hajó
Időpont: 2009. február 7. 22 óra
Jegyárak:
Elővételben: 3000 Ft
A koncert napján: 3500 Ft
Speciális ajánlatként a koncert előtt menüvacsorát ajánlanak. A háromfogásos vacsora és a koncert ára együtt 8000 Ft.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2019 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei