2009. február 20.Czékus Mihály
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

David Zinman: Going Against Fate

Egy nagyon izgalmas - dvd és cd lemezt egyaránt tartalmazó - zenei csomagot dobott a piacra a Sony kiadó. A lemeztokban található ezüstkorongokon Gustav Mahler VI. szimfóniája szerepel. Mielőtt a csomag tartalmával foglalkoznánk mindenképpen szánjunk néhány gondolatot a zeneszerzőnek is. Mert így talán könnyebb megérteni a műveiből tükröződő gondolatvilágot és az érzelmeket.

A halál és az elmúlás már gyermekkorától központi motívuma Mahler életének. Gyermekkorában hét testvére halálát élte át - a nyolcadikat felnőttként. Utóbbit méghozzá abban az évben, 1889-ben, amikor édesanyja is eltávozott. A halál mindennapos jelenléte kétségtelenül meghatározó tényező volt a jövendő művész egyéniségének és világlátásának kialakulásában. A fenti hatások mind-mind rányomták a bélyegüket Mahler alkotótevékenységére.

A komponista élete fő célját a zeneszerzésben látta. Minden idegszálával a szépség fanatikusa volt. Egyszerre volt jelen benne a romantikus képzeletű művész és a "zsarnok". Mahlernek - a megalkuvást nem tűrő ezért gyakran meg nem értett művésznek - élete volt a zene, a felesége Alma Mahler visszaemlékezései szerint a férje a mutatóujjával még a halálos ágyán is "vezényelt" és Mozart nevét emlegette.

A hetvenes éveit taposó David Zinman szinte mindent elért, ami egy karmesternek lehetséges. Hiszen az igen gazdag, sok évtizedes pályafutása során szinte a világ valamennyi meghatározó zenekarával (többek között a Bécsi-, a New York-i-, a Chicago-i és a Berlini Filharmonikusokkal) volt már alkalma együtt dolgozni. A svájci székhelyű Tonhalle Orchester Zurich névre hallgató zenekarnál 1995 óta tölti be a zenei igazgató posztját. Az együttessel 2004-ben Beethoven valamennyi szimfóniáját lemezre vitték. A produkciót hihetetlen siker övezte, több, mint egymillió példányt adtak el belőle világszerte.

2006-ban láttak hozzá Mahler életművének a lemezes feldolgozásához. A tavalyi év végén kiadott Going Against Fate című audio-video csomag is ennek a munkának a része. Ebben a zeneszerző grandiózus VI., "tragikus" szimfóniáját dolgozzák fel. A DVD-n szereplő 80 perces anyag nem igazán dokumentumfilm. Sokkal inkább nevezhetnénk werk-filmnek. Ugyanis abban a zenekar mindennapi életébe tekinthetünk bele. Végigkövethetjük a VI. szimfónia "születését" az első próbáktól a közönség előtti elsöprő sikerig. Számos izgalmas interjú is elhangzik a filmben. A zenekari tagok - a csellista Anita Leuzinger-től a tubán játszó Simon Styles-ig - és természetesen a karmester, Zinman is elmondja a művel és annak alkotójával kapcsolatos gondolatait.

A filmet rendező Viviane Blumenschein ügyes szerkesztéssel hagy időt a nézőknek az egyes gondolatok leülepedéséhez. Ezekben az elmélyülésre ösztönző szakaszokban a svájci Alpok festőien szép természeti képei tűnnek fel rövidebb hosszabb időre. Nagyon ízlésesen elkészített mű ez a film.

A CD-n minden körítéstől mentesen, kristálytisztán a VI. szimfónia hallható. A zenekar a mű négy tételének megfelelően az emberi esendőséget, hiúságot, magányt és kétségbeesést, szomorúságot és fájdalmat varázsolja a tudatunkban megjelenő belső képek formájában elénk.

Sokan a VI. szimfóniát tartják a legnehezebben emészthető Mahler szimfóniának. Ugyanakkor sokan a legvirtuózabb szerkesztésű Mahler műnek nevezik. Ez mindenki önmaga is eldöntheti, aki megnézi és meghallgatja ezt a briliáns tolmácsolást.

***


Going Against Fate
Kiadó: SONY BMG
Megjelenés időpontja: 2008. december 15.
Bővebb infó: www.sonymasterworks.com, www.goingagainstfate.com

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei