2009. február 24.Czékus Mihály
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Haydn: Die Jahreszeiten - Az évszakok változása

A bennünket körülvevő természet ciklikus változása, konkrétan az évszakok szinte valamennyi művészeti ág képviselőit megihlették már. Forgattak lenyűgöző filmeket (például a Kim Ki Duk által rendezett Tavasz, Nyár, Ősz, Tél... és Tavasz) és születtek lenyűgöző festmények (Delacroix és Nicolas Poussin is megfestette a négy évszakot). Természetesen a sorból nem maradhat ki a zene sem.

Azonban, ha az évszakokról a muzsika nyelvén van szó, akkor 10 emberből 9 Vivaldit kiált A négy évszak című mű kapcsán. Pedig létezik ugyanezzel a címmel egy másik lenyűgöző mű is, amelyet Joseph Haydn komponált.

Alighogy a Teremtést elsöprő siker mellett bemutatták Bécsben, Haydn pártfogója és barátja - az említett mű megírásának ösztönzője és szövegének fordítója - van Swieten báró máris egy új oratórium szövegkönyvével kopogtatott a zeneszerző ajtaján. A komponistának nem dobogtatta meg a szívét a feladat és a végsőkig küzdött ellene. Hála a "megbízói oldal" kitartó ostromának Haydn mégis beadta a derekát és 1801-ben bemutatták a művet, amelyben a szerző valójában arra használja a természet és a benne élő lények (emberek, állatok, növények) bemutatását, hogy mély vallásosságának kifejezéseként dicsőítse a Mindenhatót, aki a világot teremtette.

Ha Az évszakok című darabról szeretnénk értekezni, először is az oratóriumot, mint műfajt kell elhelyeznünk. Az oratórium szó jelenti azt a szent helyet, amely a templomhoz csatlakozóan az elmélyült imádkozás és kontempláció helyszíne volt. Később ezeken a helyeken gyakorta adtak elő, zenekarra és kórusra írt műveket. A barokk időszakában már oratórium "gyűjtőnévvel" illették azokat a műveket amelyeket az oratóriumban adtak elő. Napjainkban már ez számít a szó elsődleges jelentésének. Az idők során azok a művek is ebbe a kategóriába kerültek, amelyek bár nem voltak vallásos jellegűek, de zenekar, kórus és néhány szólista együttes előadására komponálták őket.

Haydn volt az első, aki a hétköznapi emberek, a nép életét helyezte az oratóriumai középpontjába. Ezért ezzel a művel gyakorlatilag egy új fejezet kezdődött az oratóriumok történetében. Arra volt már példa, hogy a vallási témától, mitológiától távol eső célpontja legyen egy oratorikus műnek, de a nép, mint téma most került először a fókuszba.

Az évszakoknak valódi cselekménye nincs. Szereplői: a derék Simon gazda (megszemélyesítője: Christian Gerhaher / bariton), elbűvölő lánya, Hanne (Genia Kühmeier / szoprán) és a fiatal parasztlegény, Lukács (Werner Güra / tenor) nem élő, hús-vér emberek, inkább csak az évszakok változásából, a paraszti életmódból leszűrhető tanulságok szemlélődő elbeszélői. Amit elmondanak, az ma már korán sem számít az irodalom csúcsának: a betakarítás, a vidáman magot vető földműves, nyári zivatar, szüret, vadászat, a tél színtelensége és ridegsége. Azonban szem előtt kell tartani, hogy bármennyire giccsesnek tűnnek is ezek a képek, most először kaptak hangot a muzsikában. Legalábbis, most először jelennek meg az oratórium keretein belül.

A most megjelent album akár születésnapi albumnak is tekinthető, ugyanis a graz-i származású karmester és művészeti vezető Nikolaus Harnoncourt az idei évben fogja ünnepelni a 80. születésnapját. Harnoncourt zenei pályafutását csellistaként kezdte, 1952-től kezdődően 17 éven keresztül a Bécsi Szimfonikus Zenekar tagja volt. Azonban a zenekari tagság nem kötötte le minden energiáját, ezért 1953-ban zenekari kollegáival és a feleségével Alice-szal megalapították a Concentus Musicus Wien-t. A mostani Haydn lemezt is az ő tolmácsolásukban rögzítették.

Harnoncourt keze alatt a darab számos zenei rétege bomlik ki és ragyog a maga természetes, időtlen fényében. A közreműködő Concentus Musicus Wien hihetetlen empátiával közvetíti Haydn kétszáz évvel ezelőtti gondolatait. Az Arnold Schoenberg kórus méltó dísze ennek a zenei koronának. Hallható, hogy a szólistákat Harnoncourt - több évtizedes gyakorlatát latba vetve - hihetetlen odafigyeléssel választotta ki.

Kétségtelen, hogy Haydn műve - fajsúlyosabb volta miatt - soha sem lesz olyan népszerű, mint a Vivaldi kompozíció. De, a most bemutatott lemezhez hasonló színvonalú produkciók sokat tehetnek a darab szélesebb körben történő megkedveltetéséért.

***


Haydn: Die Jahreszeiten
Kiadó: Sony Music / Deutsche Harmonia Mundi
Megjelenés éve: 2009
Honlap: www.sonyclassical.com valamint www.concentus-musicus.com

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei