2009. március 2.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

B.B. King koncert - A blues mestere a Sportarénában lép fel

Az idén Magyarországon koncertet adó sztárok sorát gyarapítja B.B. King, aki a "One more time" című turné keretében 2009. július 16-án lép majd fel a Papp László Budapest Sportarénában. Az idős kora ellenére rendkívül aktív zenész immár negyedszer lép fel nálunk, és garantált, hogy ismét elkápráztatja a magyar blues-kedvelő közönséget.

A blues kiemelkedő tehetségű gitárosa több mint 60 éve zenél aktívan, a műfaj rajongóinak legnagyobb örömére. Az 1940-es évek végén Riley B. King egy Rhythm and Blues rádióadónál kezdte pályafutását Memphisben, itt ragadt rá a "Beale Street Blues boy" becenév. Gitárosként a következő évtizedben vált igazán népszerűvé, olyan slágereknek köszönhetően, mint a "Woke up this morning", az "Every day I have the blues" és a "Sneakin’ around". A későbbiekben "The thrill is gone" című Roy Hawkins-feldolgozását a Rolling Stone magazin minden idők legjobb 500 felvétele közé sorolta, maga a zenész pedig a 100 legjobb valaha élt gitáros között harmadik helyezést kapott szintén náluk.

King a ’80-as évektől kezdve a lemezfelvételek helyett inkább a koncertezésre és tévés fellépésekre helyezte a hangsúlyt, de azért nem mulasztott olyan lehetőségeket, hogy közös dalt készítsen Eric Clapton-nal, vagy a U2-val, valamint a tavaly nyáron elhunyt Bo Diddley-vel is együttműködött. Zenéjére saját bevallása szerint leginkább T-Bone Walker és Blind Lemon Jefferson volt hatással, kedvenc énekese Frank Sinatra, saját játéka során pedig az előre megírt dallamok mellett igen kedveli az improvizációt is. Eddigi karrierjének a B.B. King Museum and Delta Interpretive Center állít emléket, amely tavaly októberben nyitotta meg kapuit Indianola-ban, élettörténetét portré-könyv örökíti meg. B.B. King-et eddig 15 Grammy-díjjal jutalmazták, 1987-ben életműdíjat kapott, idén, 2009-ben pedig "One kind of favor" című albuma lett a tradicionális blues kategória legjobbja.

Megkérdezésre Sean Connery 007-esét idézve ő maga hangsúlyozta, hogy "Soha ne mondd, hogy soha", ennek ellenére 3 évvel ezelőtt nyilvánosságra hozta, hogy a továbbiakban nem kíván az Egyesült Államokon kívül koncertet adni. Mégis hű marad a fenti mottóhoz, hiszen a 2009-es év során több koncertet is ad John Mayall-lal közösen Nagy-Britanniában, és bizony, július 16-án hozzánk is ismét ellátogat "Lucille" nevű gitárja kíséretében. A magyar közönség utoljára 12 évvel ezelőtt a Kongresszusi Központban lehetett szem- és fültanúja a gitáros zsenialitásának, ám B.B. King most gondoskodik róla, hogy az élményt a Papp László Budapest Sportarénában felfrissíthessük.

***


B.B. King koncert
Helyszín: Papp László Budapest Sportaréna
Időpont: 2009. július 16., csütörtök, 20:00
Belépők: 7.500-29.900 Ft
Szervező: Showtime Budapest

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2019 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei