2009. március 3.Kristóf Zoltán
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Váczi Eszter quartet: Vissza hozzád - Egy meglepetésalbum

Váczi Eszter első önálló albuma igazi meglepetés mind a jazz, mind a popzene kedvelőinek. Az énekesnő és zenekara nem lépett be azon zenekarok táborába, amelyek a mai, könnyen fogyasztható jazzt bárzenei élménnyé változtatják, így a számok frissessége, avagy melankóliája egy izgalmas, nem kérkedő, nem unalmas és fáradt frázisokra épülő zenei anyaggal örvendeztette meg a hazai közönséget.

Az album egyetlen negatívuma, hogy csak most jelent meg, pedig hamarabb is ráfért volna erre a ma olyan kaotikus állapotban lévő zenei társadalomra a minőség és szórakozás e sajátos egyvelege. Váczi Eszter albuma azért is jelentős, mert nem finomkodik, és mégis van benne elegancia, nem humorizál, mégis van benne egy leheletnyi irónia, nem depresszív, mégis van benne némi szomorúság, nem harsány, és mégis van benne erő. Egy lemez, ami nem kelleti magát, nem próbálja ránk erőltetni a zene élményét, hanem felkínálja nekünk - és ez manapság olyan ritka, mint a fehér holló. Még nem veszett ki az emberből azon képessége, hogy különbséget tud tenni a "megcsinált" és a "megszületett" albumok között.

Az album a jazz és pop keveréke, és itt a házasítás nem válik bosszantóvá, nem érzi úgy az ember, hogy bármelyik zenei irányzatba bele kellene gyömöszölni a Vissza Hozzád című albumot. A dalok többsége jazz elemekre épül, de a pop hatása kétségkívül egy sajátos arculatot és hangulatot ad a korongnak, és ezzel a Quartet nem művészieskedő világa máris megteremtődik. Valahogy úgy érezi magát az ember az album hallgatása közben, hogy minden a helyén van, és már-már túlságosan is egyben van az egész. Ez így is van, és ami a legfontosabb, végre egy olyan hangulatalbum látott napvilágot, ami színes és változatos, mégis érezni, hogy valami láthatatlan erő összetartja.

A Vissza Hozzád több szempontból is eltér azoktól az albumoktól, amik manapság divatba jöttek, és a jazz lágyabb dallamait próbálja - csúnya szóval élve - meglovagolni. Egyre-másra jönnek ki az énekesnők albumai, angol dalszöveggel, és fátyolos melankóliával megfűszerezve. Az ember meghallgatja, azt mondja, ez így rendben is van, de hol van belőle az élet? Ha nagy szavakat akarnék elgurítani, akkor azt mondanám: Váczi Eszter albumán - de vonatkoztassunk el mindenféle más albumoktól, hiszen a Vissza Hozzádról végre tényleg érdemes írni, és ajánlani mindenkinek, az igényességen innen és az igényességen túl.


Váczi Eszter Quartet


Váczi Eszter szerencsére szép anyanyelvünkön tolmácsolja saját gondolatait, amitől a lemez még jobban szerethető, még jobban bele tud égni az ember fülébe. A dalszövegek nem bonyolultak, de nem is hajlanak közhelybe, mégis van bennük tartalom, és nem beszélnek szimbólumokban. A közérthetőség, a hangulatok kifejezőeszközei beleidomulnak a dallamokba - aki valaha is írt zenét vagy szöveget, az tudja, mennyire nehéz létrehozni egy ilyen törékeny szimbiózist.

Míg a dalszövegek Váczi Esztert dicsérik, addig a zenéért Gátos Iván a felelős, ő a Quartet zongoristája és az album zenei rendezője is. A dalokat nem akarnám egyenként kiemelni, ám egy-két szerzeményt mégis megemlítenék, ami műfaját tekintve az utóbbi évek egyik legjobb albumán egy kicsit kiléphet a rivaldafénybe, és talán a rádiók is játszhatnának végre olyan zenét, ami egyszerre szórakoztat, és élvezhető, nem finomkodó, mégis igényes formában van tálalva. A Szeretném megpróbálni abszolút slágergyanús, szerintem hamar feltornázná magát a listákra. A dal lendületes, egyből az ember fülébe mászik, és ott is ragad, mint a méz. A Mit tennél a helyemben? üde, sanzonszerű megoldása, és Váczi Eszter komédiába hajló előadása az album egyik csúcspontja. A szöveg fimon iróniáját külön meg kell említenem. Az album utolsó száma, a Te nem tudod, mi az a szerelem kétségtelenül az utóbbi idők egyik legszebb dallama, és Váczi Eszter hangja olyan, mint egy hajnalban nyugovóra térő, érzelmek kavalkádjától megfáradt fiatal nő. Mint már említettem, ez tényleg egy hangulatalbum - mindenféle erőltetett sallangoktól mentes, és felszabadult.

A zenei élményhez hozzájárulnak azok a vendégművészek is, akik az albumon közreműködnek - Weisz Nádor, Weisz Gábor, Mester Dániel, Schneider Zoltán, Fehér Géza, Tóth Gyula és Dés László. Dés László szaxofonszólóját külön élvezet hallgatni a már említett Szeretném megpróbálni című dalban.

E sorok írója csak remélni tudja, hogy ez nem csak egyszeri album, aminek minden énekesnő diszkgráfiájában kötelező jelleggel szerepelnie kell. Az albumot hallgatva erre nagyon kevés az esély, hiszen a Quartet zenéjében (Gátos Iván - zongora, Gátos Bálint - basszusgitár és Mike Zsolt - dob) van valami a felszín alatt és a felszín felett - ez érezhető az album hallgatása közben - amitől sokkal személyesebbé válik a hallgató számára. És kérdem én, akik képesek erre, azok miért tűnnének el a süllyesztőben? Az a süllyesztő amúgy is másokra vár, de semmiképpen sem a Váczi Eszter Quartet-re.

***


Váczi Eszter Quartet: Vissza hozzád
Kiadó: TomTom Records
Megjelenés éve: 2009
Az albumon hallható dalok:
1. Szemtől szemben (Gátos I. - Váczi E.)
2. Keresd velem! (Gátos I. - Váczi E.)
3. Itt és most (Gátos I. - Váczi E.)
4. Mit tennél a helyemben? (Váczi E.)
5. Voltak órák (Gátos I. - Váczi E.)
6. Vissza hozzád (Gátos I. - Váczi E.)
7. Szeretném megpróbálni (Gátos I. - Váczi E.)
8. Néha csak (Gátos I. - Váczi E.)
9. Elmondtál mindent (Gátos B. - Váczi E.)
10.Hóesés (Dés L. - Bereméyi G.)
11.Te nem tudod, mi az a szerelem (Váczi E.)

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei