2009. május 24.Czékus Mihály
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Leonard Bernstein: Mahler - Complete Symphonies

Egy magas szintű zenei produkcióhoz legalább három dolog szükséges: egy kiváló zeneszerző, egy remek zenekar és egy megfelelő helyszín. Ez a három feltétel lenyűgöző módon van jelen a Sony kiadó Masterworks szériájában megjelent - Gustav Mahler valamennyi szimfóniáját tartalmazó - nagy lemezcsomagban.

Kicsit átvariálva az említett sorrendet kezdjük az ismerkedést a helyszínnel. New York város egyik nevezetességéről, a XIX. század végén - egy acélmágnás, Andrew Carnegie támogatásával - épült épületről a Carnagie Hall-ról van szó, ami fennállása óta igazi zenei szentélynek számít.

Az elmúlt évtizedek alatt - zenei stílustól függetlenül - szinte minden olyan művész megfordult a színpadán, aki valamit is számított a zenetörténelemben: Benny Goodman-től Bill Haley-ig, a Beatles-től Duke Ellington-ig órákon keresztül lehetne sorolni a könnyedebb műfaj nagy neveit, akik valaha itt felléptek. De, legalább ilyen nívós a komolyzenei oldal is. A műfaj számos ikonikus alakja, köztük Mahler, Prokofjev és Csajkovszkij vezényeltek és/ vagy mutatták be itt műveiket. Arturo Toscanini-től Leonard Bernstein-ig a világ legjobb karmesteri dolgoztak itt. A hely presztízsét az is nagyban növelte, hogy hosszú időn keresztül a Carnegie Hall adott otthont a New York-i Filharmonikusoknak.

Leonard Bernstein segédkarmesterként került a New York-i Filharmonikusokhoz 1943-ban. Az említett év végén kénytelen volt helyettesíteni Bruno Walter-t egy koncerten. Mivel a produkció nagy nyilvánosságot kapott így Bernstein neve egy csapásra ismertté vált a tengerentúlon. Attól kezdve a neve szinte összeforrott a zenekaréval és a Carnagie Hall-éval. A filharmonikusoknak 1958 és 1969 között volt vezető karmestere.A Sony kiadó gondozásában megjelent 12 (!) cd-t tartalmazó lemezcsomag Mahler szimfóniáinak egy remek gyűjteménye. Ezeket a műveket a ’60-as és a ’70-es években rögzítették, Bernstein dirigenssége mellett, a New York-i Filharmonikusok előadásában a Carnagie Hall-ban. Vagyis ez már egy remek "konstelláció" egy magas szintű produkcióhoz. Az igen gazdag repertoárban Mahler - aki maga is kitűnő karmester hírében állott - gyakran játszott művei (például a 6. szimfónia a "Tragikus", a 8. szimfónia az "Ezrek szimfóniája" és a Dal a Földről) éppúgy felcsendülnek, mint ritkábban hallható kompozíciói.

Mahler remekműveinek különös hatása van: elvarázsolják a hallgatót. Velük találkozni, bennük elmerülni az élet nagy pillanatait hordozzák. Főként amikor ilyen mesteri tolmácsolásban hallhatóak. Hiszen csak az ilyen Bernstein/New York-i Filharmonikusok általi interpretációk közvetítik felénk a komponista szándékát, gondolatait, lelkének mélységét és odaadását. Egy olyan zeneszerzőnél, mint Mahler különösen fontos a hiteles gondolattovábbítás. Ugyanis az ő szimfóniáit gyakran jellemzik úgy, hogy a "legfőbb kozmikus összefüggések problematikájából fakadó vallomások".

Ez egy olyan lemezsorozat amelynek minden valamirevaló cd-gyűjteményben helye kell, hogy legyen.

***


Leonard Bernstein: Mahler - Complete Symphonies
Kiadó: Sony Music
Honlap: www.sonymasterworks.com valamint www.carnagiehall.org

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei