2009. május 25.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Haydn-maraton a Millenárison

A bécsi klasszikus zene kiemelkedő alakja, Joseph Haydn idén pontosan 200 éve távozott az élők sorából. Emlékére 2009. május 31-én, egész napos program keretében több neves zenekar tart megemlékezést, a zeneszerző leghíresebb és legkedveltebb darabjainak bemutatásával a Millenáris Központ több színhelyén.

Teljes nevén Joseph Franz Haydn 1732. március 31-én született egy apró osztrák faluban, zenekedvelő édesapja 17 gyermekének egyikeként. Tehetségére hamar fény derült, így már egészen korai gyermekkorától részesült zenei oktatásban, ekkoriban elsősorban az éneklés volt az erőssége, egy bécsi gyermekkórus tagjaként még Mária Terézia is kitüntette. Énekesi karrierjének a mutálás vetett véget, ezután orgonálással, zeneoktatással, valamint hamarosan zeneszerzéssel kezdett foglalkozni.

Első operája, "A sánta ördög" hatalmas sikert aratott, és nemesi körökben rendkívül népszerűvé váltak Haydn muzsikái. Munkáját hosszú éveken keresztül Eszterházy Miklós herceg támogatta, de tőle függetlenül is sok sikeres darabot komponált, karmesterként dolgozott, és továbbra is tanított. Európa-szerte ismertté és elismertté vált Joseph Haydn neve, Mozart hat vonósnégyesét kifejezetten neki ajánlotta, mint mesterének, Beethoven-t is oktatta rövid ideig, eközben pedig sikert aratott Londonban és Amerikában is. 1809-ben bekövetkezett haláláig szorgalmasan dolgozott, zenei munkássága során kitörölhetetlenül letette kézjegyét a szimfóniák, a vonósnégyesek és az egyházi muzsika területén is.

Bőven lesz tehát miről megemlékezni 2009. május 31-én, ebben pedig többek között az Óbudai Danubia zenekar, a Drums Ütőegyüttes, a Garabonciás Táncegyüttes és Halász Judit lesznek az érdeklődő közönség segítségére. A programok 11:00 órakor kezdődnek majd, a Haydn-maratonra pedig a Nemzeti Filharmonikusok 20:30-kor kezdődő előadása teszi majd fel a koronát. A rendezvények helyszínét a Millenáris Központon belül a Parkban, a Teátrumban és a Fogadóban lesz érdemes majd keresni, a belépés díjtalan.

***


Haydn-maraton
Helyszín: Millenáris Központ
Időpont: 2009. május 31., vasárnap
Belépő: ingyenes
További információ: a Millenáris honlapján

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei