2009. október 14.Sós Eszter
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Firewater - Édesbús kocsmazene az A38-on

Ha Mucsi Zoltánt állítanánk a Pál Utcai Fiúk élére, akkor valószínűleg hasonló zenét készítene az alkalmi banda, mint amilyet a Firewater játszik. A magát csak elcseszett esküvői zenekarként aposztrofáló zenekar klezmer, ska, jazz, világzenei és kabaré panelekből építkezik, az ezekből összegyúrt egyveleget pedig mindenki meghallgathatja akár élőben is október 17-én a hajón.

A jobb híján indie rockként (de rossz) aposztrofált Firewater zenekart akár kulturális olvasztótégelynek is lehetne nevezni, nem csak azért mert zenéjükben annyi hatás tetten érthető a világ minden tájáról, hogy összeszámolni is nehéz lenne, hanem azért is, mert a tagok a szélrózsa minden irányából csapódtak a bandához, ezzel is csak színesítve az előbb felvázolt okokból amúgy is igen széles palettát, melyről buzgón dolgoznak.

Nagyon szépen hangzik a történet, de a zenekar alakulása azért korántsem volt ennyire egyszerű. Rögös volt az út míg eljutottak a mai felállásig. A zenekar egyetlen, mindmáig változatlan tagja, Tod A., a Cop Shoot Cop nevű bandája romjain alapította a Firewatert 1995-ben. Az eredeti Firewatert igazi indie rock szupergroupként (de rossz már megint) emlegették, hiszen olyan tagokkal büszkélkedett, mint például Duane Denison a The Jesus Lizardból, vagy a Lovage-ben Mike Pattonnal is kollaboráló Jennifer Charles. Aztán, talán pont az elvárások miatt ez a felállás nem is tartott sokáig és az első turnéra Todnak már új zenészeket kellett toboroznia maga mellé.

Az évek során pedig változatlan maradt a helyzet: az énekes, dalszerző, basszusgitáros státuszban mindvégig biztos pontnak számító Tod mellett folyamatosan cserélődtek a tagok, de talán éppen emiatt tud a Firewater zenéje változatos lenni, még most is, így a hatodik lemeznél járva. Érdekességképpen egyébként az is megemlíthető, hogy az ötödik, Songs We Should Have Written című album egytől-egyik feldolgozásokat tartalmaz, így szerepel rajta többek között Johnny Cash Folsom Prison Blues-a, illetve Sonny és Cher The Beat Goes On című örökbecsűje, természetesen Firewater stílusban.

És hogy milyen is ez a stílus? Leginkább sokszínű. 2004 és 2008 között Tod körbeutazta a fél világot: járt többek között Indiában, a Közel-Keleten és Délkelet-Ázsiában is. Ez a kis rehabilitációs program új értelemben bővítette tovább a frontember tudatát. A legutolsó, 2008-ban megjelent The Golden Hour című lemez Tod utazását és benyomásait rögzítette, így talán nem is meglepő, hogy több dalban vendégeskedtek útja során megismert helybéli zenészek. A világzene jelzőt tehát elsőként lehet elsütni a Firewater jellemzésének kapcsán, de annyi minden tetten érhető még a dalokban, hogy felsorolni is nehéz: kezdve Tod punk-rock gyökereitől, a már említett klezmeren, ska-n, jazzen át egészen a tradicionális cigányzenéig.

Kiknek ajánlható tehát a megjelenés a Firewater koncerten? Elsősorban természetesen azoknak akik szeretik a zenekart. Másodsorban azoknak akiknek az előbb leírtak, vagy az alant látható videó éppen elég ahhoz, hogy úgy gondolják, érdemes megnézni legalább egyszer élőben a zenekart. És ajánlanánk jó szívvel azoknak is akiknek a bulizene egyet jelent a Quimby-vel, a Gogol Bordellóval, vagy éppen a RotFronttal és ne adj isten még azt is tudják ki az a Viszockij. Ezeknek az embereknek garantáltan nem égeti majd a torkát ez a jófajta tüzesvíz.

***


Firewater koncert
Helyszín: A38
Időpont: 2009. október 17., szombat
Kezdés: 20.00 óra
Fellépők: Firewater (US), Psycho Mutans
Jegyárak: elővételben 1500 Ft, a koncert napján 2000 Ft
Bővebb infó a zenekarról: www.myspace.com/realfirewater

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2019 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei