2010. november 25.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Lehet, hogy nem Beethoven írta a Für Elise-t

Beethoven egyike a legnagyobb német zeneszerzőknek, Für Elise című című műve pedig a legismertebbek között van. Mégis egy olasz zenetörténész, Luca Chiantore nyolc év kutatatta a kérdést, és egy kézirat alapján arra a következtetésre jutott, hogy a Für Elise-t Beethoven egy ifjú kortársa szerezte.

Ludwig van Beethoven a bécsi klasszicizmus három nagy zeneszerzője közé tartozott, máig egyik legismertebb és legtöbbet játszott zongoradarabja a Für Elise. Luca Chiantore milánói zenetörténész nyolc év kutatás után arra a következtetésre jutott, hogy a legendás mű szerzője mégsem Beethoven.

Kutatásai alapján Chiantore úgy gondolja, hogy egy Ludwig Nohl nevű fiatal zeneszerző találta meg Beethoven kéziratát, majd ez alapján írta meg a zongoraművet. A Für Elise-t végül csak negyven évvel a hatalmas zeneszerző halála után adta ki Ludwig Nohl, de érdekes módon az eredeti kéziratot sosem látta senki, csak a bonni archívumban vannak kották, melyeken hasonló motívumok fedezhetőek fel. Valószínűleg e miatt nem adta ki az mára közismerté vált dallamot saját nevén Ludwig Nohl, kételkedés fogadta volna szerzeményét.

Luca Chaintore már korábban is tett erre utalásokat, most felfedezését a barcelonai egyetemen hivatalosan jelentette be. A Beethoven Für Elise eddig is izgatta a zenetörténészeket, de sokáig nem az eredete, hanem az ihletője volt a kérdéses. Azonban lehet, hogy ezentúl Ludwig Nohl Für Eliseként kell emlegetni.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Chiantore 2010-11-28 10:11:09
Miért, nem Ludwig van Beethovennek kell írni?
http://www.lvbeethoven.com/Bio/Biography Ludwig.html
nem
regisztrált
pigor 2010-11-26 16:43:35
Ludwig VAN Beethoven, kedves szerző!
Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei