2010. november 27.Czékus Mihály
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Gary Wright: Connected - Egy különleges album a karácsonyfa alá

Annak ellenére, hogy az amerikai muzsikus, Gary Wright neve itthon csak keveseknek cseng ismerősen tévedés lenne azt gondolni, hogy a zenei világ egy új szereplőjéről van szó. Ugyanis Wright már 1954-ben színpadon volt - igaz akkor még csak gyerekszínészként - egy Broadway musical-ben.

A felnőttkori zenei pályafutása a ’60-as évek elején indult. Akkor Billy Markle-vel közösen, duóként járták a zenei fesztiválokat és koncerttermeket. Wright szóló karrierbe a ’70-es évek elején kezdett. Ennek első kézzelfogható produktuma az Extraction című album volt 1971-ben. Azóta az előadó kisebb-nagyobb szünetekkel rendre elkészíti az újabb és újabb lemezeit. A legutóbbit - a Connected címet viselőt - éppen a közelmúltban. A 10 számos repertoár dalainak nagyobbik felét Wright önmaga írta, a többiben pedig társszerzőként működött közre.

Műközben az ember hallgatja a kellemes melódiákat - a Satisfied-től a Gimme Some Time-ig, a Connected-től a Kirra Layne-ig - arra gondol, hogy ez kísértetiesen olyan, mint egy Joe Cocker produkció. Természetesen nem feldolgozásról vagy valamiféle másolásról van szó. Egyszerűen Wright orgánuma és előadói stílusa nagyon hasonlít a pályatársáéhoz. Ebből fakadóan szinte borítékolható, hogy akinek bejön a Cocker-féle zenei atmoszféra az vevő lesz Wright művészetére is. Az általa megformált zenei világban nincsenek gyomormasszírozó basszusok és hiányzik(?) a falrobbantó hangerő is. De, van helyette kellemes dallamokba foglalt olykor balladisztikus előadásmód. Az ünnepek közeledtével az ajándéklista összeállításakor érdemes számba venni az új Gary Wright albumot is.

***


Gary Wright: Connected
Közreműködnek: Gary Wright / billentyűsök, dobgép programok és ének, Ringo Starr / dobok, Jeff "Skunk" Baxter /gitár, Joe Walsh /gitár, Will Kennedy /dobok,Valerie Pinkston és Lisa Vaughn /háttér vokál

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2019 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei