2010. december 21.Czékus Mihály
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

For You 2: A Tribute To Bruce Springsteen - Feldolgozás olasz módra

Karácsony közeledtével egymást érik a frissen megjelenő feldolgozáslemezek, amelyek a fa alá téve okozhatnak örömet családtagjainknak, vagy barátainknak. Az olasz lemezcég, a Route 61 Music menedzsmentje úgy döntött, hogy készít egy Bruce Springsteen feldolgozás albumot. De nem akárhogyan, hanem "Made in Italy" módra.

Ennek megfelelően összetoboroztak egy seregnyi olyan muzsikust - Riccardo Maffoni-tól Massimillano Larocca-ig, Lorenzo Bertoccihini-ől Francesco Lucarelli-ig - akik véleményük szerint a leginkább képesek belevinni a déli temperamentumot az amerikai gitáros szerzeményeibe. A végeredmény egy nagyon izgalmas hangzásvilágú album. Ráadásul a lemeztok nem is egy, hanem két korongot is rejt.

Az összességében 25 számos repertoárt szemlélve a stáb - időtáv szempontjából - jó nagyot merített az amerikai előadó életművéből. Ugyanis a kínálatban éppúgy található négy évtizeddel ezelőtti dal (a The Train Song az 1970-es Steel Mill című Springsteen lemezről), mint az amerikai sztár tavalyi albumán szereplő kompozíció (a Tomorrow Never Knows a 2009-es Working on a Dream című cd-ről). Az így felállított - nevezzük úgy - időkeretbe aztán minden belefért. Itt van pl. az 1984-es Born in the USA albumról a Johnny bye bye, az 1995-ös The Ghost of Tom Joad-ról a címadó dal, a 2005-ös Devils & Dust-ról a Matamoros Banks.

Egy válogatás-feldolgozás album sohasem lehet teljes, hiszen mindig is lesznek "lemaradó" számok. A hallgató pl. most is joggal hiányolhat néhány Nr. 1 számot. Ilyen például a közkedvelt Street of Philadelphia és a Born in the USA is.

Nyilvánvalóan az amerikai sztár hazai rajongói fanyalogni fognak egy kicsit (vagy nagyon) az albummal kapcsolatban, hiszen ez csak egy utánzat - mondják. A fanyalgás maradjon az ő dolguk, mi élvezzük ezt az olasz módra értelmezett amerikai zenét. Ha, egymás után meghallgatjuk az adott számot Springsteen előadásában, majd utána a mostani lemez szerinti feldolgozásban akkor látni fogjuk, hogy valóban sikeresen megtörtént a dalok "déliesítése".

***


For You 2: A Tribute To Bruce Springsteen
Kiadó: Route 61 Music
Honlap: www.foryouspringsteen.com

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2019 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei