2011. szeptember 1.Frei Gabriella
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Magyar Dal Napja 2011 - Új helyszínek és ötletek az idei ünnepen

Szerdán, az óbudai KOBUCI kertben tartották az idén szeptember 11-én esedékes Magyar Dal Napja második sajtótájékoztatóját. Az eseményen kivételesen nagy számban jelentek meg a hét vidéki és tizenhét fővárosi helyszín szervezői, valamint a fellépő művészek is.

Presser Gábor kedélyes hangulatban köszöntötte résztvevőket, köztük a lassan, de biztosan előkerülő Bródy Jánost, majd átadta a szót Szabó Editnek. A Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. ügyvezetője először Köbli Gyulát, a rendezvény legnagyobb támogatójának számító FHB Bank egyik vezérigazgatóját, majd a ProArt képviseletében megjelenő Horváth Pétert szólította. Utóbbi hangsúlyozta, hogy nem árt az erkölcsi elismerés mellett anyagilag is megtisztelni a zenészeket, mely elv mellett szervezete igyekszik minden kampányával kiállni. Idén is játékra hívják a közönség erre fogékony tagjait, aminek keretében minden helyszínen tíz lufit durranthatnak ki a szerencsések, akiknek a léggömbökben található nyereményekért csupán három szót kell majd elmondaniuk a szervezőknek. Ezen bűvös szavakat a Kösz.hu (http://kosz.hu) weboldalon lehet majd megtalálni.

A további támogatók megnevezése, majd a nekik szóló köszönő szavak után Szabó Edit azt is elmondta, hogy idén szeptember 17-én a Magyar Televízió 1-es csatornája 101 perces műsor keretében számol majd be a Magyar Dal Napjáról. Bródy János bejelentette, hogy ugyan kicsit csúszni fog legújabb - Az Illés szekerén címet viselő - lemezének a jeles alkalomra tervezett megjelenése, új szerzeményeire mégsem kell olyan sokat várnunk, hiszen azokból ízelítőt fog adni a Klubrádióhoz tartozó Városmajori Szabadtéri Színpadon.

Idén a 2-es és 4-es vonalán is közlekedik a Dallamos Villamos, amin 27 fiatal zenekar utazik és játszik majd, köztük a Lavender Forté, ami a sajtótájékoztató alaphangulatát is megteremtette néhány ismert sláger előadásával. A nosztalgiajárat, amire bárki felszállhat érvényes jegy, vagy bérlet birtokában, nem csupán 11-én, de már 4-én is elindul. A Zeneszöveg.hu jóvoltából szövegkönyveket is kapnak az utasok, akik így együtt énekelhetnek az előadókkal.

Cservenák László hozta a jó hírt, miszerint Nyíregyházán, a Magyar Dal 2011-es fővárosában a hét színpad mellett több úgynevezett "integrációs helyszín" is szolgálja majd a rendezvény céljait. Ilyen lesz a Városháza udvar, a Móricz-kert, valamint a Csodavár Fejlesztő Központ, amit a Down Egyesület üzemeltet, és interaktív zenés programokkal várja majd a családokat. Kuriózum lesz még a Büntetés-végrehajtási Intézet színpada, ahol egymás után játszanak majd rendőrökből, elítéltekből, bírókból, ügyvédekből és börtönőrökből álló együttesek. A Nagyszínpadon Presser Gábor és a Cantemus Kórus részvételével tartják az ünnepélyes megnyitót.

Nyíregyházán 12-én is folytatódnak a programok, a nemrégiben hatvanadik születésnapját ünneplő Karácsony James általános iskolákban tartott alternatív énekóráival. Az LGT egykori tagja örömét fejezte ki, amiért felkérték e szép feladatra. Czutor Zoltán, a Belmondo frontembere felhívta a figyelmet a Magyar Dal Pálinkája titulust elnyert szabolcsi almapálinkára, amit a helyszínen vásárolhatnak majd meg az ehhez kedvet érzők. Cservenák László végül ismertette az interneten is megjelent kezdeményezést, ami arra biztatja a magyar településeket, hogy kapcsolódjanak be a Tavaszi szél vizet áraszt című népdal közös éneklésébe, ami szeptember 11-én, pontban este 20:00-kor kezdődik.

Szabó Edit szomorúan közölte a kellemetlen tényt, miszerint a plakátokon szereplő nyolc vidéki helyszín közül csak hét fog ténylegesen megvalósulni, a pécsi szervezők ugyanis a létrejött megállapodás ellenére - ismeretlen okokból - megszakították a kapcsolatot szerződő partnerükkel. A többi városban szerencsére nem támadtak gondok, így Nyíregyházához csatlakozik az ünneplésben Eger, - a tavalyi főváros - Boldog, Zalaegerszeg, Salgótarján, Százhalombatta és Szombathely. Utóbbi két település képviselői egyéb elfoglaltságaik miatt nem tudtak jelen lenni a sajtótájékoztatón, résztvevőkből azonban így sem volt hiány. Az egri rendezvény két híres fellépője, Kovács Kati és Kiki is megjelent, és megtudhattuk, hogy zenevonatot is indít a város, ami a Dallamos Villamoshoz hasonló funkciót tölt majd be.

Salgótarján fő attrakciója a KFT zenekar lesz, illetve a Nagyné Hajdú Györgyi által létrehozott alternatív művészeti klub megnyitása. Zalaegerszegen ismét a Griff Bábszínház szervez előadást, aminek igazgatója, Horváth Károly jelezte, hogy nyitottak minden új kezdeményezésre. Ezúttal is Boldog a Magyar Dal Napján részt vevő legkisebb település.

Budapest egyik új helyszíne a Campona, ami kétnapos rendezvénnyel készül. Ahogy az egyik szervező, Tóth Csaba elmondta, igyekeznek majd a látogatókat is aktív zenélésre buzdítani, amit például közös dobolás rendezésével kívánnak elérni. Emellett már szeptember 1-jén megnyílik náluk az a fantasztikus relikvia kiállítás, ahol számos különleges tárgyat, például Barta Tamás gitárját is meg lehet majd csodálni. A Campona előtt lép fel a harmincötödik születésnapját ünneplő 100 Folk Celsius, amit a sajtótájékoztatón Littvay Imre képviselt, aki rövid beszéde végén viccesen megköszönte, hogy SP előtt szerepelhet. A zenekarnak egyébként a fontos évforduló alkalmából éppen 11-én jelenik meg dupla albuma.

A Nótahajó nem csupán új fellépő helyet, de új műfajt is vezet be a Magyar Dal Napja programjába, ami igen népszerűnek ígérkezik, hiszen a jegyek nagyrészt már el is keltek rá. A friss résztvevők csapatát bővíti az R33 és a családias Jedermann Kávéház, a Rátkai Klub viszont betegség miatt sajnos idén kimarad a helyszínek sorából

"Hazai pályán", a Bem Rockpart színpadán zenél Török Ádám a Mini Trióval, aki "vérre menő" fuvolapárbajt is ígért a hallgatóknak. Az angyalföldi József Attila Művelődési Központ a Retro Színpad mellett Gyermek Színpaddal is készül. Előbbi fellépői közt lesz a Napoleon Boulevard, aminek énekese, Vincze Lilla elmondta, hogy nem csupán a magyar zene, de a XIII. kerület is a szívügye, aminek egy ideje már a lakosa is. Hangsúlyozta a folyamatos megújulás fontosságát, valamint a tudás átadását a következő generációknak.

A Gödör Klubban húsz ifjú zenekar mutatkozik majd be az Új hangok a Gödörből Fesztivál keretében, amit általában hétfőnként tartanak, most azonban a Magyar Dal Napja kedvéért áttették vasárnapra. A Blokk Alkotóközpont ezúttal a próbatermek világába igyekszik bevezetni az érdeklődőket, mely eseményt a Radio Q élőben közvetíti majd. A KOBUCI Kert idén is népzenei és világzenei helyszín lesz, aminek alkalmából már szeptember 10-én megérkezik hozzájuk Tcha Limberger, vak gitár- és hegedűvirtuóz, aki a VIP helyiségben fogadja magyar kollégáit, majd egész napos próba után másnap speciális közös műsort adnak.

Az egyetlen komolyzenei színpad az Óbudai Társaskör épületében kap helyet. A Budapest Jazz Club szolgáltatja a szórakozást idén is a műfaj kedvelőinek, a hagyomány szerint három részből álló előadással, aminek során az elismert és feltörekvő jazz zenészek után Kökény Attila is színpadra lép. Egyelőre megmarad helyszínként a hányatott sorsú Zöld Pardon is, aminek fellépőit Szabó András, a Magyar Könnyűzeneszerzők és Szövegírók Egyesületének tagja sorolta fel. Utóbbiak főként a pop, rock, hip-hop és rockabilly művelői közül kerülnek ki. Várkonyi Attila, alias Dj Dominique vezetésével már éjfélkor elkezdődik a buli a Magyar Dal Órájával, aminek során több klubban is a hazai szerzeményeké lesz a főszerep.

A Vígszínház "szóvivőjeként" Hegedűs D. Géza szerepelt, aki a várható kétrészes műsor egyes darabjainak és előadóinak ismertetése mellett az idén száztizenöt éves intézmény múltjáról is szólt néhány szót. A zenés színház több korszaka is megelevenedik majd a nagyszabású előadás során, amire maga Presser Gábor is visszaérkezik Nyíregyházáról. Szintén a Magyar Dal Napjához kapcsolódik a Kultúrpart.Hu játéka, aminek keretében kedvenc dalszövegírójukra szavazhatnak a résztvevők, és nyerhetnek is. A szeptember 11-i zeneünnep részletes programjai megtalálhatók a Pesti Est frissen megjelent különszámában, illetve a rendezvény honlapján. .

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2020 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei