2012. május 27.Frei Gabriella
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Eurovíziós Dalfesztivál 2012 - Győzött a svéd Loreen

Bejött a papírforma az idei Eurovíziós Dalfesztiválon. Győzött a svéd Loreen Euphoria című dala, a második helyen az oroszokat képviselő udmurt nagymamákból álló Buranovszkije Babuski futott be, harmadikként pedig szerb Zeljko Joksimovic végzett. A magyar Compact Disco huszonnegyedik helyezett lett.

A Kaszpi-tenger partjára épített Kristálycsarnokban, mintegy huszonötezres közönség előtt tartották meg Európa legrégebben - 1956 óta - folyamatosan működő dalversenyét. Mint az MTI ismertetőjéből kiderül, az emberi jogok helyzete miatt sokat bírált Baku számára komoly lehetőséget jelentett az 57. Eurovíziós Dalfesztivál annak bizonyítására, hogy képesek levezényelni egy ilyen nagyszabású eseményt.

A finálé huszonhat fős mezőnyébe a keddi és a csütörtöki elődöntőből tíz-tíz ország jutott be. Kedden került be a magyar Compact Disco, az izlandi Gréta Salóme és Jónsi, a görög Elefteria Elefteriu, az albán Rona Nishliu, a román Mandinga, a ciprusi Ivi Adamu, a dán Soluna Samay, az orosz Buranovszkije Babuski, a moldovai Pasha Parfeny, valamint az ír Jedward.

Csütörtökön csatlakozott a litván Donny Montell, a bosnyák Maya Sar, az észt Ott Lepland, a norvég Tooji, a svéd Loreen, a török Can Bonomo, a máltai Kurt Calleja, a macedón Kaliopi, a szerb Zeljko Joksimovic és az ukrán Gaitana.

Kiemeltként szerepelt a finalisták között az Egyesült Királyságból Engelbert Humperdinck, a francia Anggun Echo, az olasz Nina Zilli, a tavalyi győztes Azerbajdzsán képviseletében Sabina Babayeva, a spanyol Pastora Soler és a német Roman Lob.

A döntősöket már a péntek esti főpróba után elbírálta az induló negyvenkét ország szakmai zsűrije, amelynek döntése fele-fele arányban számított a végeredménybe, a televíziónézők voksaival együtt. A közönség az élő adásban az utolsó dal elhangzása után tizenöt percen át szavazhatott, saját országuk képviselőjét azonban nem választhatták.

A Compact Disco tagjait - Walkó Csaba (ének), Lotfi Begi (groove-ok, extra zenei sávok, effektek), Pál Gábor (billentyűs hangszerek) és Sándor Attila (basszusgitár) - a versenyen kiegészítette két alkalmi zenész, Szakos Krisztián (gitár) és Wéber Helga (vokál). A magyar együttes másodikként lépett színpadra. Tavaly Wolf Kati és a What About My Dreams (Szerelem, miért múlsz) a 22. helyen végzett a düsseldorfi döntőben, a Compact Disco ehhez képest két helyet rontott.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2018 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
bétoven 2012-05-28 11:10:53
Félórája jelent meg az Atv.hu-n, hogy a verseny után 13 országból kaptak szerződést, mármint a magyar CD! Csak halkan kérdezem, mi lett volna, ha még pontokat is adtak volna?
nem
regisztrált
tenger 2012-05-28 10:35:12
Ez nem a Compact Disco sikertelensége, hanem Magyarország népszerütlensége - nem véletlenül....
nem
regisztrált
bétoven 2012-05-27 19:59:29
Zeneileg a Compact Disco messze-messze jobb volt, mint pl. a török, vagy az összes volt yugo-állam, vagy a volt SZU-államok jelentős hányada.
Ami igazán zene volt, a ZENE nemes értelmében: Nagy -Britannia, Észtország, Magyarország.

Az mindegy, hogy ki küldte ki a Compact Disco-t, mert nem vallottak szégyent!!! Aki mást mond, az azt ismeri el, hogy az orosz nyanyuskák zeneileg sokkal jobbak voltak, mint a CD. Remélem, ezt senki sem gondolja Magyarországon.
nem
regisztrált
Yago 2012-05-27 18:57:32
bétoven: Nem a Compact Disco hibája, hogy 19 pontot kaptak, hanem azoké, akik kiküldték őket. :)
nem
regisztrált
bétoven 2012-05-27 17:04:13
Legközelebb menjen a Ganxta Zolee, majd ő szépen elreppeli a jó francba ezt az egész nevetséges európai dalfesztivált. A nemzetközi szervezők, felügyelők a hibásak, hogy ennyi giccses xart engedtek, és a külsőségek nagyobb hangsúlyt kaptak, mint maga a megszólaló dal. Nézzétek vissza a tegnapi döntőt, már a bekonferáláskor hatalmas ováció fogadta a Compact Disco-t, és a dal végén is. Tetszett a dal és a banda ott mindenkinek, bár az tényleg sajnálatos amit pontokban kaptunk - de ez nem a Compact Disco hibája.
nem
regisztrált
bétoven 2012-05-27 16:49:55
A Compact Disco igen is jó volt! Nem a seggüket rázták, nem a pi.....jukat mutogatták, nem bohóckodtak, hanem ZENÉLTEK! Nagy baj van a pontozókkal, akiknek a 100 éves nyanyák nyöszörgése egy európai dalfesztiválon (ha tetszik pontozásos dalversenyen) elsöprő szimpátiát és pontokat hozott, aki meg ténylegesen zenélt (pl. Nagy-Britannia vagy Magyarország), az meg a végén kullog. Micsoda értékrend ez?
nem
regisztrált
belső értékek 2012-05-27 12:44:05
Hogy ennyi riszáló nő..., jobb ezt nézni mint végigmenni a Rákóczi téren... Éljen a minőségi zene!
nem
regisztrált
bunda 2012-05-27 12:31:09
Nem találjátok furcsának, hogy a különböző országok ízlése mennyire egységes? Szinte mindenhol a svéd dal tetszett a legjobban a népnek, ami pontosan ugyanolyan semmitmondó volt, mint a többi 20. Miért pont ez? Hmhm... Csinálhatnák kicsit kevésbé feltűnően....
nem
regisztrált
Yago 2012-05-27 10:19:03
Ez igen! Ez kell nekünk! Compact Disco! Már akkor kiakadtam, mikor olyanok zsűriztek a válogatáson, mint Wolf Kati, aki az X-faktorban talán a 6. volt, az Eurovízión is hátul kullogott, olyanokat ítél meg, akik tehetségkutatót nyertek, mint Caramel például. De Katikának se Caramel, Se Tóth Gabi, Se a Királyék nem voltak elég jók. Nem, neki, csak ez a silány koppincs együttes a Compact Disco kellett. Vessünk magunkra! Mi a fenének kellett ilyen idióta zsűrit megbízni, miért nem lehetett a nézőkre bízni szavazással ki menjen az Euróvízióra??? Hiába vannak tehetségeink, ha olyan balf*szok szavaznak a kijutásról, mint Csiszár is pl.
nem
regisztrált
döde 2012-05-27 09:09:13
Nagy szar ez az egész Eurovíziós dalfesztivál.Ennél még a Megasztár zsűrije is jobb döntéseket hoz!A következő versenyre nem is kellene indítani senkit sem.
nem
regisztrált
zserbo 2012-05-27 09:04:52
A Compact Disco száma szerintem nem volt olyan jó de az biztos hogy a többihez képest első tízben volt a helye és szerintem is nevetséges az a 2. hely. A magyarok nem énekeltek hamisan és az előadás módjuk is jó volt !!
nem
regisztrált
Guelue 2012-05-27 06:58:44
Nekem már a magyar válogatón sem a Compact Disco tetszett a legjobban. Megnéztem utólag ezt a svéd produkciót. A Wolf Kati tavalyi számának egy variációja, hangszerelése, felépítése hasonló. Szerintem a Kati jobb volt. Tavaly mégis csak a 22. lett. A Compact Disco számán nem csodálkozom, hogy nem az első 5-ben végzett, de azért szerintem a 7-8. hely lett volna a reális - feltéve, hogy a zene minősége számít. Lehet, hogy Garberánénak van igaza? Akkor viszont jövőre nekünk is az Európai Uniót kellene kifiguráznunk, és nem pedig a megfelelési kényszer szülötte konzervzenével indulni...
nem
regisztrált
pöpec 2012-05-27 06:29:20
ha a veresegyházi asszonykórust küldtük volna talán feljebb végzünk mi is...
nem
regisztrált
Garberáné 2012-05-27 06:07:34
Többet nem vennék részt az Eurovisiós Dalfesztiválon , mert azt észre kellene venni, hogy utálnak bennünket tehát nem kell erőlködni !!!
És főleg nem hagynám, hogy rajtünk röhögjön mindenki!!!!!!!!!
Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei