2008. június 3.Kőnig Mariann
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Három napig tartott az Együttélés - MADE

Május 28-29-30-án került megrendezésre az Együttélés - kisebbségi dokumentumfilm fesztivál. A kárpát-medencei, nemzeti és etnikai kisebbségek nemzetközi dokumentumfilm fesztiválját a Magyar Dokumentumfilm Rendezők Egyesülete (MADE) és az Esztergomi Helyi Televíziós Egyesület szervezte Esztergomban. Három nap alatt 50 versenyfilm és 12 információs film közül válogathattak az érdeklődők.

A MADE 1998-ban jött létre, azzal a céllal, hogy a dokumentumfilmeknek és azok alkotóinak szakmai képviseletet nyújtson. Legfontosabb feladatuknak a szakmai munka elméleti és gyakorlati színvonalának emelését tartják.

A fesztivál célja összegyűjteni és minősíteni azokat a rendszerváltozás óta készült hazai és határon túli filmeket, televíziós műsorszámokat, amelyek a Magyarországon élő etnikai kisebbségek és a határon túl, a Kárpát-medencében élő magyarok jogi, társadalmi, és mindennapi problémáit mutatják be. Nem a kisebbségi etnikumok és nemzetiségek problémáinak megoldását tűzték ki maguk elé, hanem azok felmutatását, emberi oldalának érzékeltetését.

A fesztivál fő szervezőjét, aki egyben a MADE elnöke, Kisfaludy Andrást több helyről is ismerhetjük, mivel alapító tagja a KEX, az M7-es és az Alligátor együtteseknek. A filmekkel 1974-ben kezdett foglalkozni, amikor a Pannónia Filmstúdió tervezője, asszisztense lett. Nevéhez köthető filmek például: a Rolling Stones Blues (1981), a Körúti esték (1997), vagy az Özönvíz (2000).

A bemutatott 50 film egyfelől a Magyarországon élő nemzetiségi és etnikai kisebbségek mai napig megválaszolatlan kérdéseit, valamint az ország határain túl élő kisebbségben lévő csoportok nehézségeit tárta a nézők elé. Annak érdekében, hogy a problémákat valóban a felszínre hozzák, a vetítéseket követően vitákat szerveztek a filmekről, illetve konferenciát is tartottak. Két kerekasztal-beszélgetésre került sor: Magyarországon élő nemzeti és etnikai kisebbségek problémájának megjelenése a médiában; illetve A határon túl élő magyar kisebbségek problémája a médiában. A beszélgetések meghívott média szakértők, kisebbségi vezetők és filmrendezők részvételével történtek.

A fesztiválon a nyitóbeszédet Dr. Hoppál Mihály az MTA Néprajzi Kutatócsoport, valamint az Európai Folklór Intézet igazgatója mondta, s kihangsúlyozta a kis népcsoportok által megjelenő sokszínűséget. A nyitóesten Gyarmathy Lívia, Kossuth-díjas rendező Együttélés című filmjét vetítették le.

A versenyfilmek díjazása kétszintű elbírálással történt, öt alkotás kapott díjat és további öt, azaz összesen tíz produkció alkotói kaptak lehetőséget arra, hogy filmjüket DVD-n megjelentessék. A DVD-ket a MADE oktatási intézményekben, könyvtárakban fogja terjeszteni.

A díjazott filmek:
Esztergom önkormányzatának fődíja: Mohi Sándor - Ahogy az Isten elrendeli (2000), Imádság (2002-2008)
MFB legjobb rendezőnek járó díja: Fekete Ibolya - Csángók (2006)
EHTE legjobb operatőrnek járó díja: Váradi Gábor, Kása Béla - Hazatérő képek (2003)
Legjobb dokumentumfilm: Gulyás Gyula - Mámo (1996)
MADE különdíja: Litauszki János - Cérnaszálon (2005)
Országos Diákzsűri fődíja: Siflis Zoltán - Temetetlen holtjaink-Epilógussal (1991-2005)
Országos Diákzsűri különdíja: Zsigmond Dezső - Aranykalyiba (2003)

*


Együttélés - kisebbségi dokumentumfilm fesztivál
Helyszín: Esztergom, Zöldház 3 vetítőterme, Bajcsy-Zsilinszky u. 4.
Bővebb információ: www.made.hu, www.esztergom.hu, www.dunatv.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei