2008. június 3.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Lamantin Jazz Fesztivál és Improvizációs Tábor Szombathelyen

Kilencedik alkalommal rendezik meg a Lamantin Jazz Fesztivált Szombathelyen: a bluestól a modern jazzig a legkülönfélébb stílusok legkiválóbb ötven képviselője lép majd színpadra, a közönség legnagyobb örömére. Az idén az Improvizatív Zeneműhely Egyesület szervezésében bonyolódó rendezvény kiemelt "vendégországa" az Egyesült Államok lesz.

Június 21. és 28. között az improvizatív zenei műfajok kedvelői egytől egyig megtalálják a számításukat, hiszen a Lamantin Fesztivál célja éppen az, hogy a jazz, a spirituálé, illetve a blues műfaját népszerűsítse. Lehetőséget kapnak az e műfajokat képviselő zenekarok, hogy kicsit közelebb hozzák, és szélesebb körben ismertessék meg az általuk játszott muzsikát.

A Fesztivál alapítója Tímár Péter, egy jazzkedvelő orvos, aki mára elmondhatja, hogy a bábáskodása alatt megszülető rendezvényből immáron a második legjelentősebbnek ítélt hazai jazz-megmozdulás vált. A fellépő együttesek többsége a hazai, és a szomszédos országok vezető jazz- illetve bluesegyüttesei közül kerül ki, azonban mellettük bizony világsztárok is hangszert ragadnak, hogy feledhetetlen élménnyel ajándékozzák meg az egybegyűlteket.

A sokszínű programkínálatban hallhat majd a közönség gospelt, az amerikai Greeze Gospel előadásában, de lesz blues-funky nap is, melyen a Pribojszki Mátyás Band, valamint az amerikai LMT Connection és John Cleary lép fel. De láthatjuk a magyar Hot Jazz Band-et, a Snétberger Triót Németországból, továbbá szintén hazai vonatkozásban a European Mantrát és a Budapest Jazz Orchestrát is. Lengyelországból érkezik a Piotr Wojtasik Quartett, valamint az Egyesült Államokból a Benny Green Trio. Koncertet ad a Tomsits Rudolf jazztrombita verseny győztese, Koós-Hutás Áron is.

A fesztivál zenei műsora képzőművészeti és gasztronómiai rendezvényekkel egészül ki, továbbá egy improvizációs tábor is kapcsolódik hozzá, amelyet négy éve indítottak útjára. 140 hallgató tanulhat a hazai jazzélet legkiválóbb művészeitől, a tábor művészeti vezetője pedig Márkus Tibor, a Magyar Jazz Szövetség elnöke. Az idén Benny Green világhírű amerikai jazz-zongorista, Tony Lakatos, valamint Snétberger Ferenc tart mesterkurzust.

*


Helyszín: Szombathely
Időpont: 2008. június 21-28.
Bővebb infó: www.lamantin.hu/hun/

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei