2008. június 5.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

16. Sziget fesztivál - 400 fellépő, naponta 200 program

Az idei Sziget Fesztivál a rendezvény eddigi történetének legjobb, és legerősebb programját kínálja a szervezők szerint. Összesen több mint 400 koncert, és naponta hozzávetőleg kétszáz program várja majd a látogatókat augusztus 11. és 18. között a Hajógyári Szigeten.

Idén először a mínusz első napon is lesz program: ekkor rendezik meg a Magyar Dal Ünnepét, melyet Presser Gábor neve fémjelez. Hét órán át muzsikálnak majd, s a koncert során az elmúlt öt évtized magyar daltermésének válogatása hangzik el különböző előadóktól. A nulladik napon aztán ismét egy szuperkoncert várja a tömegeket: az Iron Maiden lép fel, s örvendezteti meg hazai rajongóit. A következő öt napban 60 helyszínen naponta kétszáz programot kínál a Sziget.

A 16. fesztivál nemzetközi sztárfelhozatala a szervezők szerint minden korábbi évnél erősebb; bemutatja új lemezét például az REM, fellép Jamiroquai, a Sex Pistols, a The Killers és a Kaiser Chiefs is. Koncertet ad továbbá az anyai ágon magyar származású Alanis Morissette, és az ír Róisín Murphy.

Kardos József, a fesztivál programigazgatója hangsúlyozta, hogy a mintegy 400 koncert háromnegyedét magyar fellépők adják majd. Érdekességként említette, hogy a közönség tizennyolc éve nem láthatta a színpadon az 1980-ban alakult, mindössze fél évig létezett Ultra Rock Hírügynökséget, azaz az URH-t, amely idén a Sziget fesztivál mellett a soproni Volt fesztiválon is fellép majd.A Sziget legnagyobb sátra idén is az elektronikus tánczene központja, a Party aréna lesz, ahol többek között fellép a francia Justice nevű DJ-formáció, az acid-house veteránja, Carl Cox, és a világ legjobb DJ-i közé tartozó Ferry Costen is.

A programigazgató elmondta, hogy gyakorlatilag minden művészeti ág jelen lesz a fesztiválon, a különböző színházi produkciók mellett idén újdonság, hogy nyolc múzeum is bemutatkozik majd a Szigeten. Ezen felül két új programhelyszínnel is bővül idén a fesztivál: az MR2 Petőfi Rádió színpadán a rádióból ismert zenekarok lépnek fel, az A38 hajó színpadára pedig olyan zenekarokat hívtak meg, amelyek a hajón már nagy sikerrel adtak koncertet.

Gerendai Károly, a Sziget szervezőiroda ügyvezetője elmondta: idén is komoly hangsúlyt fektetnek arra, hogy a közelben lakókat minél kevésbé zavarja a koncertek zaja. Ezért átszervezték a színpadok és sátrak elhelyezkedését, máshol lesz például a metál színpad is, amely korábban közel volt a Duna-parthoz. Új hangszigetelő anyagokat vásároltak a sátrakhoz és ugyancsak újdonság, hogy automatikus hangszabályozó berendezéseket fognak alkalmazni a problémás zenei helyszíneken. Ezek folyamatosan mérik majd a zajszintet, és emberi beavatkozás nélkül szabályozzák majd a beállított határérték alá a hangerőt.

Gerendai Károly megemlítette azt is, hogy felméréseik szerint sokan drágállják az áraikat, pedig idén nem is emeltek azokon, ráadásul a hasonló külföldi fesztiváloknál lényegesen olcsóbbak. A napijegyek 8.000 forintba kerülnek, a mínusz egyedikre, azaz a Magyar Dal Ünnepére pedig 2.500 forint lesz a belépő. Az ottalvós (sátras) bérlet 37.500 forint lesz, a hazamenős pedig 30.000 forintba kerül.

*


Bővebb infó és részletes program: www.sziget.hu/fesztival

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei