2008. június 7.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Soul és Gospel Fesztivál 2008 - Ez az a nap!

Varázslatos hangok, a hit ereje, az összetartozás kifejezése - ez a soul és a gospel esszenciája. Júniusban lehetőségünk lesz négy napon keresztül átadni magunkat e fenséges zene élményének, a Soul és Gospel Fesztivál 2008 keretein belül.

Június 18-án azonnal két nagyszerű koncert várja az érdeklődőket: az egyik a Hillsong Londoné, akiknek immáron három albumuk jelent meg, az első, a Shout God's Fame (2004), melyen feszesebb, rockosabb dallamok keverednek soul elemekkel, olyan elegyet alkotva, amely mindenkire hatást gyakorol. A második lemez, a Jesus is (2006) talán kissé lágyabb, de nem kevésbé magával ragadó, a harmadik pedig ez utóbbi korong átdolgozott dalait tartalmazza (Jesus is: Remix, 2007). Mindenesetre nagyszerű szórakozást ígér ez a koncert, hiszen a Hillsong London muzsikáját hallgatva az embernek olyan érzése támad, mintha felszabadulna valami nagy teher alól.

Ugyanezen a napon lép színpadra a szintén brit Matt Redman, aki közös európai turnén vesz részt a Hillsong Londonnal, s ennek keretében érkezik hazánkba. Számtalan dicsőítő dalt hoz el nekünk, hogy átadja, megossza hitét. Ahogy ő fogalmazott egy interjúban: a dicsőítés számomra "olyan mint a lélegzés. Belélegezzük Isten csodáit, majd válaszul kileheljük hálánkat és dicséretünket." S valóban: muzsikája leheletkönnyű, azonnal elér az ember szívéhez.

Június 19-én, a Fesztivál második napján két magyar fellépőre is számíthatunk, az egyikük egy ifjú hölgy, Rontó Kitty, akit a közönség a Csillag Születik című műsorból már jól ismer, hiszen számtalan emlékezetes pillanattal ajándékozta meg a nézőket. Ezúttal édesapjával, a híres muzsikussal, Rontó Attilával lép színpadra, hogy közösen varázsolják el a hallgatóságot.

A Rontó család után a holland-amerikai Breeze Gospel következik: hat különleges hangú, elképesztő kisugárzású fekete hölgy, akik a klasszikus gospel mesterei. Koncertjükön egészen biztos, hogy senki sem marad ülve, hiszen a megénekelt dallamok jól ismertek mindenki számára, legfeljebb a feldolgozásuk hozhat némi újat. 2006-ban már jártak nálunk, s már akkor is zajos sikert arattak, reméljük most sem lesz ez másképp.

Este érkezik másik hazai büszkeségünk, a Bolyki Brothers, hogy különleges a capella (hangszeres kísérlet nélküli) műsorukkal pontot tegyenek e nagyszerű este végére. A több, mint 20 éve együtt muzsikáló testvérek vegyítik a jazz, a soul, a pop, és még számtalan stílus elemeit, méghozzá humorral és teljes átéléssel teszik ezt. Aki egyszer hallotta őket, garantáltan ott lesz a következő fellépésükön is.

Június 20-án sem kell aggódnunk, ami a programot illeti: hiszen két magyar előadót követően ismét egy brit zenész lép a színpadra. Kezdetnek a Lakatos Béla Projekt koncertjét élvezhetik a jelenlévők, mely egyszerre használ latin dallamokat, funky-s ritmusokat és természetesen a roma hagyományokra is épít.

Ezután a Golgota Gospel Kórus varázsol, ők lettek egyébként tavaly a közönségdíjasok, s a száz fős kórus bizonyára most sem fog csalódást okozni. Klasszikus gospel dallamokat várhatunk tőlük, magyar és tengeren túli szólistákkal, de ne lepődjünk meg egy-egy rapes betéttől sem, egyszóval nagyszerű és egyedi hangzásvilágot hoz a budapesti együttes.

A pénteki programot a Noel Richards Band zárja, akik rendszeresen fellépnek Magyarországon, és már 1986 óta vannak a pályán. Kellemes, lágy, vonósokkal fűszerezett muzsikájukkal hirdetik a hit mélységeit.

Az utolsó napon, június 21-én szombaton nem csak esti programmal várják az érdeklődőket, hanem egy egész napos, Ez az a nap! elnevezésű rendezvénnyel, melyen láthatjuk többek között a Babtista Egyház Fúvószenekarát, Pintér Bélát és a Csemetéket, valamint Csiszér Lászlót és Prazsák Lászlót, az ő koncertjeik is maradandó élményt ígérnek.

Este Judy Bailey foglalja el a színpadot, a hölgy számos kulturális közegben megfordult, s a különböző kultúrák hatására zenéje is meglehetősen összetett és sokszínű lett, megtalálhatók benne a reggae-s elemek ugyanúgy, mint a rockos és popos vonal. Koncertje különlegesnek ígérkezik, már csak azért is, mert most jár első ízben hazánkban.

E kuriózum után következnek a Gável Testvérek, akik immáron tíz éve zenélnek együtt, így a hallgatóság nagyjából már sejti mit várhat tőlük: lírai hangú dalokat, már-már a költészetet idéző szövegeket, és garantáltan nagyszerű hangulatot.

A Fesztivál záróeseménye pedig az Yfriday koncertje, akik tavaly már bizonyítottak, s idén sem lesz ez másképp. Az újhullámos rockbanda a legkevésbé sem áhítatos formában adja a közönség tudtára, hogyan vélekednek a hittel, a vallással kapcsolatosan: sokkal inkább erőteljes, kemény stílusban fogalmazzák meg üzenetüket. Ettől persze még ugyanannyira szerethetők, sőt a közönség őket szerette volna legjobban látni idén is. Nos, a kívánságuk teljesült.

*


Soul és Gospel Fesztivál
Helyszín: Budapest, Westend bevásárlóközpont tetőkertje (VI. Váci út 3.)
Időpont: 2008. június 18-21.
Jegyek: Belépőjegy csak a fesztivál első napjára szükséges, a többi napon a belépés ingyenes lesz. Az első napra a belépő ára 2990 Ft, ez két fő részére szól. További kedvezmény, hogy az első 2000 megrendelt jegyhez egy tiszteletjegyet is adnak ajándékba.
12 éven aluliak pedig (szülői kísérettel) az első napon is ingyenesen léphetnek be.
Bővebb infó: www.ezazanap.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei