2008. június 9.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Börtönfesztivál ötödször a Csillagban

Június 12-én veszi kezdetét az ötödik Dankó Pista Fesztivál a szegedi büntetés-végrehajtási intézetben - az első napon a Szegedi Tudományegyetem gitár tanszakos hallgatóinak koncertje nyitja a szeptemberig tartó rendezvényt.

A fogvatartottak előtt a Szegedi Fegyház és Börtön Kultúrkörletében az Egyetem zeneművészeti karának hallgatói immár harmadik alkalommal lépnek fel Bozóki Andrea gitárművész vezetésével. A koncerthez a Csilagbörtön lakói közül is csatlakoznak néhányan, ők Csillagduó néven adják elő produkciójukat.

Néhány nappal később a rock and roll veszi át a főszerepet: a sportudvaron a szegedi Fun10 zenekar koncertjét élvezhetik a résztvevők. Emellett Pleskonics András, a Szegedi Tudományegyetemen rocktörténetet oktató újságíró tart előadást a börtönrock eredetéről.

Június végén a Pannon Oktatási Központ általános- és középiskolás diákjai adják elő tanévbúcsúztató irodalmi műsorukat. Egy hétre rá Alkotás a rácsok mögött címmel a fogvatartottak festményeiből, grafikáiból zárkában készített tárgyaiból nyílik kiállítás.

A börtönfesztivál a zenei és képzőművészeti programok mellett más egyebet is tartogat az érdeklődők számára. Július 7-én Állj ki és beszélj! címmel Frank György és Rácz László humoristák horrorszínházát, július végén pedig a Thealter színházi fesztivál ajándékelőadását láthatják. Magyarország egyetlen, évente jelentkező nemzetközi színházi fesztiválja hagyományosan vendégszerepel a büntetés-végrehajtási intézetben, idén Pedig én jó anya voltam címmel a szegedi származású Anger Zsolt rendezésében Pogány Judit vendégszerepel a Csillagbörtön kultúrtermében.

A fesztivál hagyományos programjai közé tartozik a gulyásfőző-verseny is, melynek keretein belül a börtön negyven lakója csapatokban mérheti össze főzőtudományát. A finom falatokhoz ekkor az intézet zenekara, a Csillag Band szolgáltatja a zenei kíséretet.

Augusztus közepén pedig a Készenléti Rendőrség Zenekara lép föl Szegeden Szalóky Béla vezetésével.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei