2008. június 25.MTI
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Művészetek Völgye helyett Kapolcsi Bűvészeti Napok

Kapolcsi Bűvészeti Napokra várják idén a közönséget a Művészetek Völgye falvaiba; a július 25. és augusztus 3. között megrendezendő fesztivál forráshiány miatt "öntevékeny, önkéntes, és önfenntartó" lesz - jelentette be Márta István, a rendezvény főszervezője szerdán Budapesten.

Márta István felhívta a figyelmet arra: nem akarják, hogy a pénzhiány miatt a Reneszánsz Évben elsüllyedjen a Völgy.

Felidézte, hogy június 17-én a parlamenti képviselőknek egy "emlékeztetőt" juttatott el, melyet számos képző- és iparművész, színművész, művészeti csoport, zöldszervezet, egyesület aláírt. Az emlékeztetőben "nem kérnek, nem sírnak", csak emlékeztetni akarnak, hogy fesztivál van, és szeretnék, ha maradna is.

"A Völgy mint filozófia nem esett szét, nem fog szétesni és nem is hagyjuk" - fogalmazott. Mint arra rámutatott, "nyomorúságos" helyzetük társadalmi összefogásra szólította fel őket, ezért lesz a Kapolcsi Bűvészeti Napok "öntevékeny, önkéntes és önfenntartó" fesztivál, ahol a műkedvelő és hivatásos művészek kivétel nélkül "zsíroskenyér költségért" lépnek fel.

A 250 pályázóból 75 önkéntes fellépőt, többek között a Parafónia zenekart, a Szeres Népzenei Együttest, a Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompániát, a Teleszterion Színházi Műhelyt, a Főnix Művészeti Műhelyt, a Magyar Szabvány zenekart, a Fenyvesi Márton Triót, a Vodku zenekart, valamint az Under the Bridge együttest hívták meg a szervezők. De a Fringe Fesztivál nyertesei, a Nemkéne, a Sajnarana, a Vocal Idiots, a Tenderfoot Blues Unit, az Utca Szak, továbbá a Zamatőrök is szórakoztatják a közönséget.

A kapolcsi programok között megemlítette egyebek mellett a színházi előadásokat, a komolyzenei, jazz- és világzenei koncerteket, a zöldprogramokat, a Pajtamozgó filmvetítéseit, valamint az irodalmi műsorokat.

Kiemelte, hogy Bohumil Hrabalra emlékezve kiállítást rendeznek, továbbá zenés- és irodalmi programokat szerveznek A Hrabal-galaxis pillanatképei címmel Kapolcs Nyomdaudvarán, de tartanak bridzstanfolyamot és versenyeket is, Társas-Völgy címmel pedig társasjátékozhatnak a vállalkozó kedvűek.

Vigántpetenden egy cirkuszi sátorban az artistaképző növendékei várják az érdeklődőket, de lesz gyerekműsor és artista-bemutató is - folytatta Márta István. Hozzátette, hogy a Független Ökológiai Központ közreműködésével zöldtúrákat szerveznek, melyek keretében lesz egyebek mellett patakmeder takarítás, geológiai és botanikai túrák, családi séták és "macitúrák túranaciban". Az Afrika Udvarban civil szervezetek, segélyszervezetek mutatkoznak be, de kikapcsolódást nyújthat az afrotánc és a dobtanítás is.

Márta István beszélt a Völgy falvaiban megrendezendő kapcsolódó programokról is. Mint mondta, Taliándörögdön a Csend háza - Ősök házában előadások, beszélgetések, kiállítások és kenyérsütés is lesz, míg Szőke András filmrendező reggeli "osztályfőnöki óráin" egyebek mellett a Völgy helytörténetét ismerhetik meg az érdeklődők.

Monostorapátiban a sátoros ünnep keretében színházi, filmes, tánc-, valamint zenei workshopokon vehetnek részt az érdeklődők, de beszélgethetnek egymással a különböző vallások képviselői is, és kerekasztalt szerveznek civil szervezetek - fejtette ki, hozzáfűzve, hogy Öcs a Biblia éve alkalmából református programokat kínál.

A Csigabusz Nagykörút-járata a hat faluban minden nap délelőtt tíz órától hajnali három óráig közlekedik és szállítja a Völgy-barátokat.

Márta István az anyagi hátteret érintő kérdésre válaszolva elmondta, hogy a korábban Művészetek Völgye néven emlegetett programsorozat 144 millió forintos költségvetését le kellett szállítaniuk 60 millió forintra, de - mint hangsúlyozta - egyelőre még ez az összeg sem áll rendelkezésükre. Megemlítette, hogy indultak a Nemzeti Kulturális Alap kiemelt események pályázatán, amelynek július végén lesz az eredményhirdetése.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Dóri 2008-07-14 11:30:27
Én nagyon szomorú lennék, ha idén nem lenne völgy, hiszen a felejthetetlen hangulat itt a művészetek, és a szép dolgok köré fonódva maradt meg bennünk nagy nevetésekkel és jókedvvel.
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei