2008. június 30.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Értelmi Fogyatékosok XXI. Országos Kulturális Fesztiválja Tatabányán

Július 7-11. között kerül megrendezésre Engedj szabadon szárnyalni! címmel az értelmi fogyatékosok XXI. Országos Kulturális Fesztiválja Tatabányán, a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület és a Komárom-Esztergom Megyei Mentálhigiénés és Rehabilitációs Intézmény szervezésében.

"Az ötnapos rendezvényen 65 magyarországi oktatási és szociális intézményből, alapítványtól és egyesülettől, valamint 7 európai partnerszervezettől mintegy 1150 résztvevő érkezik, közel 140 produkcióval" - mondta el a részletekről az egyesület elnöke a szervezők hétfői sajtótájékoztatóján.

Asztalos Zsolt hozzátette, "a többségi társadalom tagjaihoz való közelítés elősegítésére" az aznapi műsorszámok közül a zsűri szerint legszínvonalasabb 8-10 produkciót a kora esti órákban a rendezvénynek otthont adó közművelődés háza előtti szabadtéri színpadon a város közönsége előtt is előadják.

A fesztivál kiegészítő rendezvényei között központi helyet kap a július 7-én megnyíló országos kiállítás, amely a sérült alkotók grafikáiból, tusrajzaiból, akvarell- és olajfestményeiből, valamint batik és patchwork munkáiból készült alkotásokat mutatja be, szintén a közművelődés házában.

A rendezvényen színpadra lép a fogyatékos művészek két országos társulata, a megnyitó napján a Komédiás Magyar Integrált Színház Valahol Európában című előadása látható, a pénteki fesztiválzárás alkalmával a 70 tagú Nemzeti Színkottás Zenekar ad koncertet.

Asztalos Zsolt, az egyesület elnöke az utóbbi produkció kapcsán elmondta, hogy az értelmileg sérült emberek számára a megszokott kotta nem értelmezhető, ezért a zenekar kottáiban hét színnel jelölik a hangjegyeket és lehetőség szerint hangszereik húrjait, illetve billentyűit is.

***


Helyszín: Tatabánya, Közművelődés Háza, Szent Borbála tér 1.
Időpont: 2008. július 7-11.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei