2008. július 6.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

5. Veszprémi Ünnepi Játékok - kulturális és zenei kavalkád Veszprémben

Veszprémben júliusban öt napon keresztül a kultúra kerül fókuszba: a Veszprémi Ünnepi Játékok keretein belül a nagyérdemű számos zenei műfaj közül válogathat. Ráadásul nem csak a hazai előadók jelennek meg a rendezvényen, hanem - ahogy a korábbi években már megszokhatták a látogatók - világsztárok is leteszik majd a névjegyüket.

Immáron ötödik éve kerül megrendezésre ez a zenei-kulturális kavalkád, melyen a nemzetközi produkciók mellett a magyar muzsikusok is nagy számban megjelennek. Aki ellátogat Veszprémbe, biztosan talál kedvére valót, akár a klasszikus zenét, akár az operát kedveli, de nem maradnak hoppon a világi zene és a jazz szerelmesei sem.

2008. Július 23.-július 27. 5. Veszprémi Ünnepi Játékok
Program:

Július 23.
20:00 óra
Beethoven és Mozart
A Nemzeti Filharmonikusok koncertje W.A.Mozart: Versenymű három zongorára. Beethoven: VIII. Szimfónia.
Közreműködik Ránki Dezső, Klukon Edit, Ránki Fülöp.
Vezényel Kocsis Zoltán.

A Nemzeti Filharmonikusok és az őket dirigáló Kocsis Zoltán, valamint Ránki Dezső, Klukon Edit, és a Ránki házaspár fantasztikus tehetségű 12 éves gyermeke Ránki Fülöp közreműködésével csendül fel Mozart ritkán hallható F-dúr, három zongorára írt versenyműve, valamint Beethoven VIII. Szimfóniája. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar a hazai komolyzenei élet legkiválóbb hangszeres művészeiből és énekeseiből áll.


Július 24.
21:00 óra
Herbie Hancock
Az Év Lemeze Grammy, az Év Kortárs Jazz Lemeze Grammy 2008
Herbie Hancock - akusztikus zongora, keyboards
Chris Potter - szaxofon (tenor, szoprán)
Lionel Loueke - gitár
Dave Holland - nagybőgő
Vinnie Colaiuta - dob
Sonya Kitchell - ének, vokál
Amy Keys - ének, vokál

Herbie Hancock koncertturnéjának állomásaként lép színpadra a Veszprémi Ünnepi Játékokon július 24-én Veszprémben, ahol várhatóan az egyik legszenzációsabb hazai jazzkoncertben lesz részük az ellátogató jazzrajongóknak.


Július 25.
20:00 óra
Opera Gála
Ramon Vargas
Közreműködik Miklósa Erika és a Budapesti Filharmóniai Társaság zenekara.
Vezényel: Kovács János

Az Opera Gálán a nézők az első részben Donizetti Szerelmi bájitalának, Don Pasquale-jának, illetve Lammermoori Lucia-jának áriái közül hallhatnak válogatást, míg a második részben Verdi kap főszerepet, s a Traviata, a Luisa Miller, a Nabucco és a Rigoletto néhány darabja.


Július 26.
21:00 óra
Take6
Az a capella királyai (8 Grammy Díj)

Bár a 17 évvel ezelőtt megjelent első lemezük óta a popzene rengeteg változáson ment keresztül, a Downbeat magazin olvasói slágerlistáját 9 éven keresztül vezető szextett mindörökre letette névjegyét a vokális muzsika világában Japántól Brazíliáig.
A Take6 szinte időtlen sikerét a Gospel, a Jazz, a Pop és a Rythm&Blues zseniális ötvözete adja. Az énekegyüttes számos legendás művésszel alkotott már együtt a világ legjobb vokalistáiként.


Július 27.
20:00 óra
Toto/Bona/Lokua
Az év World Music koncertje
Gerald Toto (Martinique) - ének, suttogás, fütyülés, taps, gitár
Richard Bona (Kamerun) - ének, basszusgitár, akusztikus gitár, percussion
Lokua Kanza - Kongó - ének, gitár, zongora

A három művész munkája eredetileg műkedvelő összejövetelként indult. Aztán olyan lényegi átalakulás történt hármuk között, ami határokat, egyéni háttereket és esztétikai választásokat tört át. A kameruni Richard Bona, a nagyon tehetséges, titokban zenét szerző basszusgitáros, aki ma már nélkülözhetetlen az Atlanti Óceán mindkét partján; a kongói Lokua Kanza, egy egyszerre kifinomult és érzéki kozmopolita világegyetemből származó modern griot, valamint a francia-karibi, párizsi születésű Gérald Toto, aki a soul zenén nőtt fel, és mindenfajta zenei kalandra nyitott.

A rendezvény kísérő programjaként az érdeklődők a veszprémi Dubniczay Palotában megtekinthetik a Picasso grafikáit bemutató kiállítást. A tárlat anyaga két jelentős részből áll: egyrészt Pablo Picasso 40 eredeti grafikai művét (rézkarc , akvatinta, litográfia, fa -, illetve linómetszet), másrészt 69 neves művész ugyancsak eredeti rézkarcát, fekete-fehér illetve színes litográfiáját valamint szerigráfiáját foglalja magába. A kiállítás egyébként egészen augusztus 31-ig megtekinthető.

***


Helyszín: Veszprém, Vár
Időpont: 2008. július 23 - 27.
Jegyek:
Július 23. 4900 - 8900 Ft
Július 24. 11.900 - 16.900 Ft
Július 25. 9900 - 13.900 Ft
Július 26. 4900 - 7900 Ft
Július 27. 4900 - 8900 Ft
Bővebb infó: www.veszpremfest.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei