2008. július 8.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Cypress Hill a VOLT Fesztiválon

2008. július 3-án először látogatott Magyarországra a világ leghíresebb latino hip-hop csapata, a Cypress Hill, de ígéretük szerint nem utoljára. Lesz is mit pótolniuk, mert a koncert sajnos nem sikerült fergetegesre, ez azonban csak részben volt a banda hibája.

A csapat 1988-ban kezdte meg működését ezen a néven (korábban DVX), első nagylemezük pedig, amely egyszerűen a Cypress Hill címet viselte, dupla platina státuszt szerzett az eladási listákon. Profiljuk elsősorban a hip-hop muzsika, de jelentős a rock hatása is, 2000-es Skull & Bones című dupla albumuk esetében például az egyik lemezzel a rap, a másikkal a rock zene iránti tiszteletüket rótták le. Népszerűségüket nagyban köszönhetik a frontembernek, B-Real-nek, aki jellegzetes orgánumú szövegelése mellett producerként is dolgozik, de hírnevét más elismert műfajbeli előadók lemezein és videoklipjeiben való feltűnéssel is öregbítette (2Pac, Coolio, Busta Rhymes) és filmekben is vállalt apróbb szerepeket (megjelenik például a Redman és Method Man főszereplésével készült How high - Fűre tépni szabad című moziban). A Cypress Hill további tagjai Sen Dog és Eric Bobo, a lemezeket pedig az utóbbi időkig a hip-hop körökben rendkívül elismert DJ Muggs pörgette, Magyarországra azonban már nélküle érkeztek, nálunk DJ Julio G bűvölte a bakelitet.

A Cypress Hill az elmúlt 20 év munkájának köszönhetően legendássá vált a hip-hop zenét kedvelők között, nem mindennapi élmény volt élőben látni őket a 23:00 órakor kezdődő koncerten Sopronban. Ennek ellenére kicsit lassan sikerült "elkapni" a közönséget, a hangulat a How I could just kill a man című szám előadása közben kezdett beindulni, és a legismertebb track, az Insane in the brain alatt érte el a kellő hőfokot. A nagyobb slágerek közötti időt néhány lassabb, kevésbé ismert számmal, és egy remekbe szabott konga szólóval töltötték ki. Hallhattunk egy rövidebb scratch-show-t is, amivel a DJ igazolta, miért is rá esett a csapat választása legendás elődjének helyettesítésére. Emlékezetes marad még az Illusions előadása, valamint a záró dal, a Rock superstar, amit a hangulatához illő lelkesedéssel játszottak, a közönség pedig valóságos őrjöngéssel fogadta.

A fenti pozitívumok mellett azonban jó néhány negatívum árnyalta a képet, amelyek miatt az előadás sajnos nem ütötte meg az elvárt mércét. A legnagyobb problémát a végzetesen eltolt hangosítás jelentette, épp a frontembert, B-Real-t alig lehetett egyáltalán hallani, aki pedig kicsit hátrébb állt, nem közvetlenül a színpad előtt, sztereóban "élvezhette" a szomszédos színpadról odahallatszó tüc-tüc zenét is. Ez a szervezési probléma a csapat kedvére is rányomta a bélyegét, és az ováció sem volt a leglelkesebb, habár a nézők azért szépen lassan belemelegedtek a végére.
Nem sikerült megemésztenem azt, hogyan maradhatott ki olyan számok előadása, mint a Lowrider, vagy a Cypress Hill nevét fémjelző, egyik legnagyobb és legismertebb zene, a Tequila sunrise. Maga a befejezés is elég kurtán-furcsán sikeredett, a Rock superstar végén villantottak egy éleset a tomboló közönség szemébe a reflektorokkal, majd villámgyorsan eltűntek a színpadról. A koncertélményt az az utolsó 5 perc tette tönkre véglegesen, amikor az emberek tanácstalanul álldogáltak a színpad előtt, majd látván, hogy odafent elkezdődött a pakolászás, és semmi remény nincsen bármiféle katarzist eredményező befejezésre, netalántán újrázásra, csalódottan szétszéledtek.

*


Időpont: 2008. július 3. 23:00
Helyszín: Sopron, VOLT Fesztivál

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Fyfike 2008-07-08 13:34:42
Sajnos sehol sem lehetett azt olvasni vagy hallani, hogy jó lett volna. Az is lehet, hogy mivel a korábbi évekhez képest elég "sok" a koncert, már elég magas a mérce is. Erre viszont a szervezőknek is gondolni kellene.
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei