2008. július 9.Kőnig Mariann
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Tér-Film-Zene Fesztivál - már nem csak Budapesten

2008. július 4-én megkezdődött az V. Tér-Film-Zene Fesztivál, amely egy hónapon át várja a kultúrára éhes fiatalokat és idősebbeket a Westend City Center bevásárlóközpont Millennium tetőkertjén. Budapest mellett a Fesztiválhoz csatlakozott Győr, Debrecen és Szombathely is.

A Tér-Film-Zene Fesztivált 2004-ben rendezték meg először. Szinetár Miklós, a Fesztivál művészeti igazgatója ekkor fogalmazta meg a szervezők célját:
"...Én azt hiszem, ennél nemesebb vállalkozás nem nagyon akad ma Magyarországon. (...) a Parlament előtt a magyar közönség ingyen találkozhat a legkülönbözőbb műfajú kulturális termékekkel. (...) Én kívánom, hogy ennek folytatása legyen, hogy ez úgy tradíció legyen, mint ahogy hasonló módon a Bécsi Városháza előtt hosszú évek óta, minden nyáron operákat és koncerteket vetítenek. Kívánom, hogy ez egy olyan tradíció legyen, amire mi büszkék lehetünk sok-sok éven keresztül. Kívánom, hogy ez toborozzon új nézőket a fiatalok között, sőt még azt is megkockáztatom, hogy gyerekek között."

Idén a helyszín megváltozott, a Kossuth tér helyett a Westend City Center bevásárlóközpont Millennium tetőkertje ad otthont a rendezvénynek, de a cél továbbra is az, hogy valódi értéket közvetítsenek kortól és nemtől függetlenül. Ennek megfelelően délutánonként a gyermekek számára rajz- és családi filmeket, este a felnőtteknek játékfilmeket vetítenek. A Fesztivál minden egyes napját némafilmmel zárják, melyet Gyarmati István élő zongorajátékának kíséretében tekinthetnek meg az érdeklődők.

Az elmúlt két évben a szervezők megkísérelték, hogy élő műsorokkal színesítsék a napi programokat. A nézők kedvezően fogadták az élő előadásokat, így az idei év újdonsága, hogy a vetítések mellé minden napra beiktattak egyet.

A szervezők megemlékeznek Kaszás Attiláról, Antal Imréről, Selmeczi Rolandról és Szécsi Pálról, a 70 éves Szabó István filmrendezőt pedig egy sorozat "Szabó István" filmmel köszöntik.

A Tér-Film-Zene Fesztivál Debrecenben a Baltazár Dezső téren tekinthető meg július 11-től 13-ig. A szombathelyi rendezvény helyszínéül a Fő tér szolgál július 18-tól 20-ig, Győrött pedig az Aranyparton rendezik meg a Fesztivált július 25-27 között.
A nézőket a vidéki helyszíneken a budapestihez hasonlóan 20 négyzetméteres óriáskivetítő, vendéglátó pavilonok és napernyők várják.

Ízelítő az előadásokból:
Gyermek- és ifjúsági műsorok: Magyar népmesék sorozat, Mesék Mátyás királyról, Macskafogó, Egon és Dönci, Kincskereső kisködmön, Indul a bakterház
Mozifilmek: Kalandorok, S.O.S. szerelem!, Megy a gőzős, Nyugalom, Pánik, A londoni férfi, A Da Vinci-kód, 56 csepp vér, Távkapcs, Mephisto, Producerek
Némafilmek: Charlie Chaplin filmjei, Keserű szerelem, Mire megvénülünk, Rabmadár, A pál utcai fiúk, Twist Olivér, Júdás fiai, Tegnap
Élő műsorok: Koltai Róbert színházi és film dalokat énekel, Kapócs Zsóka Karády dalokat énekel, Fesztbaum Béla, Ökrös Tibor cigányzenekara, Bolero Fúvósegyüttes

*


V. Tér-Film-Zene Fesztivál
Helyszínek:
Budapest - Westend City Center bevásárlóközpont Millennium tetőkertje
Debrecen - Baltazár Dezső tér
Szombathely - Fő tér
Győr - Aranypart
Időpont: Naponta 17.00 - 23.00 óráig.
Budapest: 2008. július 4 - augusztus 3.
Debrecen: 2008. július 11 - július 13.
Szombathely: 2008. július 18 - július 20.
Győr: 2008. július 25 - július 27.
Jegyárak: A fesztivál ingyenes.
Bővebb információ: www.terfilmzene.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei