2008. július 16.Makai Péter Kristóf
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

EFOTT 2008 - Nulladik napi találkozások Dunaújvárosban

Reggel tizenegykor, a kellemetlenül szemerkélő esőben délibábnak tűnik elsőre a Vigadó téren kígyózó, szatyrokkal, zsákokkal megrakodott kettes sor. Pedig tényleg ennyien állunk sorba a Dunaújváros irányába induló EFOTT-hajóhoz. A rövidujjú pólók naivitása megmosolyogtat, amíg a hidegben rá kell jöjjek, hogy én is szebb időre számítottam. A hagyományoknak megfelelően, mint minden, időponthoz kötött gyülekezés és indulás, a hajó eloldozása is kényelmes, háromnegyed órás csúszással indul.

A hajón a szél elől az élelmesebbje rögtön kihesszöli a két kulcsfontosságú pontot: a felső emelet szélvédettebb térségeit és a játéktermet, ami babzsákfoteljei és kényelmes pamlagjai miatt hamar egy kiváltságos kisebbség birodalmává válik. Megvan a maga barkács-romantikája annak, ahogy a telefonos játékbemutatók világába beszivárog a hajó mindent átható olajos gépszaga, és így is van ez rendjén. Az élénkebb fantáziájú utasok akár tengerésznek is képzelhetnék magukat. Arról már nem is beszélve, hogy még a felhős, sok jóval nem kecsegtető ég látványa mellett is a maga drámai szépségében mutatja meg magát a Duna-part, Parlamentestül, Nemzeti Színházastul, Lágymányosi-hidastul, amit a rakpart szintje alatti fedélköz szemmagasságából még magasztosabbnak tűnik.

A hajó szelesebb alsó szintjén Kiss Ádám érdeklődik a sörrel megtámogatott közönségtől, hogy ki látott már élő stand-up előadást, majd a húrjai közé csap: a Showder Klub műhelytitkaiba avatja be a szokásosnál szűkebb körű hallgatóságát, különös tekintettel a stylist- és kozmetikai részlegben elszenvedett megpróbáltatásaira. Lakatos "Meleg" Márk sajátos stílusáról aztán átnyergel közelmúlt néhány fontosabb eseményére. Tudósít a melegfelvonulás kordonjának mindkét oldalán megtalálható furcsa alakokról, ezáltal mutatva rá, milyen visszásságok jellemzik a tüntetésre járó, fesztiválozó népet, és hogy lehet ám a "Mocskos buzik!" kiáltásnak is humoros oldala, csak a rendfenntartók felé kell fordulni. A szettje végére elősejlik a stand-upban mindig sikeres póz, az önsajnáltatás mögül egy önbizalommal telibb ember képe, aki még mindig a józanság hangján szól egy hülyének nézett, de valójában a végletekig szkeptikus nép felé.

Aztán átadja a terepet a Retro School Bandnek, a sajtósokat meg beterelik a játékterembe egy bajnokság erejéig. Én élek a lehetőséggel, hogy babzsákfotelbe roskadva, félálomba ájulva várjam ki a majd három órás utat, aminek végén újabb tapasztalatokkal lettem gazdagabb. Sosem éltem meg még ugyanis, hogy vakuvillantások közepette lépjek földre, de most megtörtént ez is: mi voltunk az elsők, akik fesztiválhajóról léptünk az EFOTT földjére, a Szalki-szigetre.

Az első lépések, és a térképpel való rövid ismerkedés után kiderült, hogy a sziget maga családiasan pici, de annyira azért nem, hogy a pillanatok alatt kialakuló sátorhegyben ne lenne elég hely az embereknek lépten-nyomon ismerősbe botlania. Méghozzá szó szerint, hiszen a sátorerdőhöz alattomos kúszónövényzet, kifeszített részegcsapdáknak minősülő sátorspagócák csak machetével és hangos anyázással járható dzsungele fogadja az elővigyázatlanokat. A kempinget egyébként az együttérzés és a megértő tekintetek jellemzik a nulladik napon. Ismerősökről ismerősökre száll a száz főből, ha egy embernek jutó cövekelőkalapács; az első szívesség-sörökért állunk sorba és mi is értő szemmel nézzük a még épülő fesztiválhelyszíneket.

Az EFOTT munkatempója is a fesztiválozókhoz igazodott, akik kvázi a kulisszák mögé nyerhettek betekintést, amikor a még festés alatt álló cseh sörkert mellett vernek tanyát, vagy a szintén a nyári fesztiválok védjegyének számító vécédugulások és tojtoj-sorok közt próbálják meg magukat az első kocsmáig elnavigálni. A belátható tér előnyei közé tartozik, hogy minden kocsmában egyetemista barátokkal találkozik az egyszeri hallgató, és az idő előrehaladtával az ismerős arcok egyre gyarapodnak - még akkor is, ha az ismerős arcok erősen tiltakoznak, és az istennek se akarják megérteni, miért is kell nekik most, azonnal egy régi elfeledett tartozást rendezniük, amikor egyébként sem kértek tőlük kölcsönt. Így megy ez.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
swacsa 2008-11-20 21:43:24
http://www.youtube.com/watch?v=9uwvx-NqG uQ
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei