2008. július 18.Kőnig Mariann
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

XVI. Váci Világi Vigalom

A Váci Világi Vigalom elnevezésű rendezvénysorozatot 1993-ban indították útjára. Sok más fesztiválhoz hasonlóan a szervezők célja a kulturális értékek közvetítése, a szórakoztatatás és a kikapcsolódás biztosítása. A hagyományos nyitóceremóniára idén is a Főtéren kerül sor.

A Váci Világi Vigalom az elmúlt 15 év során sokat fejlődött és több változáson ment keresztül. Idén 16. alkalommal öltöztetik barokk díszbe a várost. A három napos rendezvény (július 25 - 27.) a Kőkapu felépítését, az azt követő uralkodói látogatást, valamint Mária Terézia korának hangulatát idézi meg. Évek óta ez a három nap a barokk stílushoz méltóan az életöröm, a látványosság és a mozgalmasság jegyében telik. Idén Vác nem csak a barokk, hanem a reneszánsz jegyeit is magára ölti a reneszánsz év tiszteletére.

Dr. Bóth János, Vác polgármestere minden évben törekszik arra, hogy a hagyományőrzés mellett új elemeket is beiktassanak a programokba: " Állandóan volt két fontos cél, minden évben, amit nem volt könnyű teljesíteni. Egy, az igényes szórakoztatás, másrészt, hogy a széles közönségnek kellett biztosítani. Ami a szakemberek szempontjából egy nehéz feladat, úgy gondolom, hogy eddig sikeresen megoldottuk, bár mindig voltak kisebb-nagyobb kritikák is, de azt gondolom, hogy e nélkül nem lehet megúszni egy ilyen típusú rendezvényt." Idén a helyszínek száma is bővül például a Zsinagógával. A reneszánsz udvart a Pannónia Házban alakítják ki.

A városnak több barokk jellegzetessége is ismert. Ilyen a Főtér, amely egykor piac volt, ma már műemlékvédelem alatt áll. A tér oldalán helyezkedik el a Városháza, szintén a váci világi barokk építészet legjelentősebb emléke. A fehér ruhás domonkos szerzetesekről elnevezett Fehérek temploma 1701 óta a Főtér díszeként áll.

2006-ban bevezették a barokk jelmezversenyt, ami a barokk vacsorához hasonlóan az idei Vigalomról sem maradhat el. A barokk város hangulatos udvarai adnak otthont a kamaraszínházi előadásoknak, komolyzenei koncerteknek, gyermek- és családi programoknak. A rendezvény keretein belül bemutatkoznak a váci testvérvárosok (pl. Székelyudvarhely) művészeti együttesei is. A kulturális programok mellett különböző népművészeti, iparművészeti és kézműves mesterek kínálják portékáikat a Duna-parti sétányon. A Váci Világi Vigalom 2008-as rendezvényét a Duna-parti nagyszínpadon rendezett tűzijáték zárja majd.

Ízelítő a programokból:
Koncertek: Demjén Ferenc, Somló Tamás, Machine Mouse, Jamie Winchester és Hrutka Róbert, Molnár Dixieland Band, Szilvási Gipsy Folk, Szekeres Adrienn, Kalocsai Zsuzsa, Szappanos György, Csepregi Gyula, Dobrády Ákos
Színházi műsorok: János vitéz, A muzsikáló ezüstkecske
Kiállítások: Németh Árpád - Az én reneszánszom, Orvos András - Reflexió, Peti Sándor fotóművész kiállítása, Duna? Az ember és a folyó

***


XVI. Váci Világi Vigalom
Helyszín: Vác
Időpont: 2008. július 25 - 27.
Jegyárak: A programok ingyenesek.
Bővebb információ: mimk.vac.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei