2008. július 25.Makai Péter Kristóf
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Slow Filmfesztivál Egerben - Filmet nézni csak lassan, szépen

Érdekes kezdeményezésnek és egyedi lehetőségnek ígérkezik a július végén megrendezésre kerülő egri Slow Filmfesztivál. A fesztivál rendezői megelégelték a hazánk számos filmszemléjét sújtó gyerekbetegségek áradatát: az egy kaptafára gyártott, igénytelen filmek tömkelegét, a minden odafigyelés nélkül készített, vontatott, vagy éppen ellenkezőleg, a csak az öncélú videoklip-vágásokkal megtűzdelt, gyors tempójú, befogadhatatlan "műalkotásokat".

Ezért egy olyan fesztivált álmodtak meg, ahol a filmeket megfontoltan fogyasztják, megadván a módját a nézői gyönyörnek. Nem csak a tekercset és a sötétséget nyújtják a kíváncsi mozibolondoknak, hanem a megfelelő körítéssel - jelen esetben az alkotói gárda szerepeltetésével és a végefőcím utáni beszélgetésekkel - kívánják a vászon elé csábítani az erre fogékony műkedvelőket.

Az esemény hosszú és tekintélyes múltra tekinthet vissza: a hetvenes években nyári filmegyetemnek indult, ahol a filmvetítés mellett előadások is elhangzottak a magyar és külföldi filmek történetéről és jelentőségéről. A rendszer zárkózottsága ellenére sikerült kiharcolniuk, hogy a nemzetközi színtéren is elismert hazai és külföldi alkotókat hívjanak meg pódiumukra. Ennek szellemében az idei fesztiválból válogatott filmek az erdélyi magyarság számára is elérhetővé teszik egy külön akció formájában.

A 2008-as program is ígéretesnek tűnik: a jelentkezők Argentínától Kanadán át Kínáig mindenhonnan érkeznek, de öröm látni Vietnam, Chile vagy Kurdisztán nevét is feltűnni a nevezők között, mint ahogy a magyarság képviseletében szereplő tengernyi magyar és határon túli magyar rendezőt is. A két és fél órás játékfilmtől a pár perces animációig minden műfaj megtalálható lesz a fesztivál programjában: sok dokumentumfilmet neveztek, de a kísérletezőbb kedvűek is megkapják a lehetőséget, hogy bizonyíthassanak, ugyanis az összes beérkezett filmet levetítik. Az okleveles filmesztétáktól kezdve az amatőr filmeseken át az egyszeri mozibajáróig mindenki megtalálhatja a számítását az egyik legpatinásabb magyar filmfesztivál modern körülményekhez alkalmazkodott, de avval az igényesség nevében ellenkező filmünnepen.

***


Slow Filmfesztivál, Eger
Helyszín: Uránia Filmszínház, Eger
Időpont: 2008. július 26 - augusztus 1.
Jegyárak:
Regisztrációs díj: 2700 Ft
További információk: www.slowfilmfest.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei