2008. július 27.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Sziget 2008 - Pillantás a Nagyszínpadra

Lázas készülődés folyik a Sziget háza táján, hiszen már csak 16 nap van hátra a tizenhatodszor megrendezésre kerülő Fesztiválig. Idén amellett, hogy számos nagymúltú külföldi bandát szállítanak a rendezők, kiemelt hangsúlyt fektetnek az "egyebekre" is: több színházi, táncos, és irodalmi program várható, mint eddig bármikor. Cikksorozatunk első részében a Nagyszínpad fellépőit vesszük nagyító alá.

Bő két hét, és pakoljuk a hátizsákot, hogy ott cammogjunk mi is a hídon, befelé a Sziget szívébe. A nulladik napon, az eddigi gyakorlattól eltérően már nem csak egy, hanem két fellépő is örvendezteti a közönséget: elsőként Lauren Harris áll a színpadra, akiről talán így elsőre nem mindenki tudja, hogy kicsoda, ám ha megemlítjük, hogy a kedves édesapja Steve Harris, az Iron Maiden basszusgitárosa, akkor bizonyára sokakban támad néminemű kíváncsiság a hölgyet illetően. Hát még ha az is napvilágra kerül, hogy a mindössze 24 éves énekesnő igyekszik apja nyomdokain járni, és bizony nagyon úgy fest, hogy sikerül is neki. Talán ezután kézenfekvő, hogy a másik fellépő banda nem más, mint az Iron Maiden, így tehát két különböző generáció fog megtáncoltatni egy - előreláthatólag - rettenetes nagyságú embertömeget.

Tizennégynél abbahagytuk a színpadok számlálást, szóval lesz nagyon sok színpad, nagyon sok műfajjal, legyen szó akár zenéről, akár színházról, vagy bármi más programról. Kézenfekvő elsőként a Nagyszínpad programjára vetni egy pillantást, hiszen természetesen a tömeget leginkább vonzó nevek itt merülnek fel. Rögtön az első napon, kíméletlenül a ¾ 8-as előadóra ugrunk, aki nem más, mint Alanis Morissette - a kanadai-amerikai énekesnő sokak számára testesít meg valamit, akár a múltból, akár a jelenben, ami miatt egészen biztos, hogy megtelik a Nagyszínpad előtti hatalmas terület. Előreláthatólag aztán maradnak is, hiszen Morissette kisasszonyt követi a The Kooks koncertje; róluk dióhéjban annyit illik tudni, hogy fiatalok, amerikaiak, és kellemes gitárzenét játszanak. Nevük felmerültekor emlegetnek Beatles-t, Stones-t, sőt olykor még Cure-t is, ami mindenesetre biztató előjel.

Másnap jó eséllyel húzó név - még mindig - a Kispál és a borz, őket követi a brit Kaiser Chiefs, hogy kellemes-dallamos muzsikájukkal megalapozzák a hangulatot. Az estét Jamiroquai zárja, aki nem először, és reméljük nem utoljára örvendezteti meg a magyar közönséget: a ’90-es évek acid jazz hullámai beevező előadó még mindig nem süllyedt el, sőt idén újabb lemezt készít, és töretlen lelkesedéssel dolgozik. Pénteken kellemes reggae-vel indul a Nagyszínpad programja (Ziggi & The Renaissance Band), majd a manapság ismét divatos indie világába kalauzol el a The Cribs, de aztán semmi sem ment meg attól, hogy visszavonhatatlanul elpunkosodjon az este: a magyar URH után a The Ärzte, majd a Sex Pistols lép színpadra, készítse tehát mindenki a zselét, tarajakat állítandó.

Szombaton az R.E.M. kiveri a biztosítékot, erre merünk fogadásokat kötni, de mondjuk az előtte fellépő Serj Tankian, aki, amikor nem szólókarrierjét építgeti, éppen a System Of A Down frontembere, szintén ígér ezt-azt. Lesz valami abban a szombati levegőben. Vasárnap a Baby Shambles rosszfiúi kergetnek ájulásba sok-sok tinirajongót, majd fellép a Tankcsapda, ez már amolyan hagyomány, utánuk pedig a The Killers muzsikál, akik ezek szerint tavaly jól érezték magukat nálunk, hiszen ismét itt vannak. És nem mondhatunk mást: ez a koncert bizony méltó befejezése lesz a 16. Sziget Fesztiválnak.

***


A Nagyszínpad programja részletesen:

Kedd
19:45 Lauren Harris (UK)
21:30 Iron Maiden (UK)

Szerda
15:00 Anti-Flag (USA)
16:30 MGMT (USA)
18:00 Flogging Molly (USA)
19:45 Alanis Morissette (CAN/USA)
21:30 The Kooks (UK)

Csütörtök
15:00 The Presidents of the United States of America (USA)
16:30 Millencolin (S)
18:00 Kispál és a Borz (H)
19:45 Kaiser Chiefs (UK)
21:30 Jamiroquai (UK)

Péntek
15:00 Ziggi & The Renaissance Band (NL)
16:30 The Cribs (UK)
18:00 URH (H)
19:45 Die Ärzte (D)
21:30 Sex Pistols (UK)

Szombat
15:00 Pannonia Allstars Ska Orchestra (H)
16:30 Mademoiselle K (F)
18:00 Róisín Murphy (UK)
19:45 Serj Tankian (USA)
21:30 R.E.M. (USA)

Vasárnap
15:00 The Wombats (UK)
16:30 Pendulum Live (AUS)
18:00 Babyshambles (UK)
19:45 Tankcsapda (H)
21:30 The Killers (USA)

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
pafff 2009-02-24 09:17:18
ez az interjú még a szigeten készült a wombats fiúkkal:
http://www.radiobogre.com/index.php/adas ok/34-interju/83-the-wombats-dan-haggis- a-tord-overland-knudsen-interju
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei