2008. július 28.Makai Péter Kristóf
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Szegeden, megkísértve - Az idei SZIN zenés mulatságai

A jó fesztivál jó társasággal a legélvezetesebb, és ebben vitának helye nincs. De nem mindegy, hogy az álomcsapat a szakadó esőben valami barázdakopásig játszott DJ-kedvencet hallgat, aminek minden rezdülését háromszor megunta, vagy hogy a nyár legjobb pop (igen, az "alternatív" az igényes pop) és rock/metálzenekarainak akkordjaira és szólóira úszik a közönség tenyerén. A SZIN-en gondoskodtak róla, hogy az utóbbi legyen a helyzet.

Fussunk először végig a hazai kínálaton! Itt aztán mindenki megtalálható, aki számít: a "magyar nemzeti hip-hop" fogalmat meghonosító Bëlgától elkezdve a saját és a környező népek népzenéjét újra igazán menővé és táncolhatóvá tevő Besh o Dromon át az akusztikus-összebújós filmzene- és reklámbetétek egy kaptafára készült, de élvezhető műfaját játszó Jamie Winchester és Hrutka Róbert-duóig.

Az elektronikához közelebb eső fronton a "Rózsaszín párduc" óta biztos fesztivál-befutó Neo, az ugyanezt az irányzatot jazzel és egy kis pszichedéliával megbolondító Korai öröm, aztán még a Colorstar és a nemzetközileg is elismert és Magyarországon is szeretett Žagar fogják a nyárzáró közönséget megtáncoltatni, természetesen sok más DJ mellett. A biztos fesztiválcsinálók is mind egy szálig fellépnek: lesz itt Kiscsillag koncerttől elkezdve Quimby, Kispál és a borz, illetve az ő nyomdokaiban járó 30Y, Tankcsapda, Depresszió, egyszóval a várható, és várhatóan jó hangulatot teremtő zenekarok szépen sorban tiszteletüket teszik minálunk.

De lássuk be, magyar előadókkal Dunát és Tiszát lehetne rekeszteni a magyar fesztiválokon. Akármilyen jók is legyenek, ahhoz, hogy valaki rendezvényről rendezvényre járjon, elő kell hozni a nagyágyúkat: a külföldi húzóneveket. Ilyenek pl. a brit house-disco elegyét sikerre vivő Phats & Small, az első hallásra WTF-kategóriába eső, majd meghódító glam-punk/sleaze rockot játszó svéd Backyard Babies, de a legnagyobb név a Szigetet is megjárt, a villanyzenét r’n’b-vel fröccsben ivó Morcheeba.
És akkor ott van még a szintén Szigetelt, de kevésbé széles körben ismert szimfonikus/gothic metálzenekar, akik e cikk nevét is adták: a Within Temptation. A Sharon den Adel éteri hangjával megáldott holland együttes a The Heart of Everything anyagával turnézik, és biztos, hogy Szegedre is a legjobb formájukat hozzák majd - a koncertre, ahol biztos ott leszek.

És az is bizonyos, hogy esős pányva alatt unatkozni nem lehet, mert annyi jó zenekarral lesz tele az idei SZIN, hogy égszakadás-földindulás esetén is valamelyik színpad előtt fogunk csápolni.

***


Helyszín: Szeged, Újszegedi Partfürdő
Időpont: 2008. augusztus 27-31.
Bővebb infó: www.szin.org

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei