2008. július 31.Nádor Gábor
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Nemzetközi Ikarus és veterán jármű találkozó Polgáron

Ha egy autó megéli a 30. életévét, és megfelel az eredetiség szigorú vizsgálatának, akkor az MMB (Múzeális Minősítő Bizottság) szabályzata szerint nosztalgia III., vagyis veterán kategóriába kerül. Ezek az autók nagyon kevés elektronikai technikával rendelkeznek. A fiatalokat azért érdekli, mert buli egy ilyen autó, az idősebbeket a nosztalgia miatt köti le.

Augusztus első három napján Polgáron Nemzetközi Ikarus és veterán jármű találkozó lesz. Az Ikarus annak idején igazi márkának számított: a gyár nem csak hazánkba, és Euróba országaiba gyártott buszokat, de még a Közel-Keleten, sőt a volt Szovjetunió tagországaiban is voltak megrendelői. A különleges járműveknek, melyeket hazánkban már 1895 óta készítettek, 1989-ben az USA-ban is működött egy gyára.

Aztán az Ikarus gyár sajnos 2007 december 31-én végleg bezárta kapuit. Ma már igazi kuriózumnak számít, ha egy 620-as vagy egy 556-os autóbuszt látunk az utcán.

Az 1970-es nizzai, és az 1971-es monacói Buszkiállításon vívta ki a legnagyobb elismerést az Ikrusz, amikor bemutatta 250-es távolsági- és luxusautóbuszát. Ezüst fokozatig vitte, és Monacóban a nagyherceg különdíját is elnyerte. Hosszú idő óta ez volt az első, és sokáig az egyetlen alkalom, hogy kelet-európai gyártó nyugat-európai gyárakat előzött meg. A sikereket szem előtt tartva a Pártállam úgy döntött, hogy az exportra való termelést mindenáron növelni kell.

A veterán autók felvonulása és versenye mellett lehetőség van az AZTA (Amatőr Zenekarok Találkozója) megtekintésére is, hiszen a Fesztivált ugyanebben az időben rendezik a Polgári Strandfürdőn. A fesztiválokon divatbemutató, pedálos gokart, ugrálóvár, pónilovaglás, íjászkodás várja az érdeklődőket és családtagjaikat, hogy a legkisebbek is szórakozhassanak, ne csak a szülők.

Budapestről, a Mexikói útról (földalatti végállomás) különbuszok indulnak Polgárra, amelyekre a jegy 3000Ft/-ba kerül, oda és vissza.

A fesztivál hivatalos honlapja részletes programokkal innen érhető el.

***


Polgár - Nemzetközi Ikarus és veterán járművek találkozója
Helyszín: Polgári Strandfürdő - M3 Outlet center
Időpont: 2008. augusztus 1-3.
Jegyár:
Péntekre 0-6 éves korig ingyenes, 6 év fölött 500 Ft
Szombaton gyerekeknek 800 Ft, felnőtteknek 1200 Ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei