2008. július 31.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

SZIN - Középpontban a környezettudatosság

Az idei SZIN-en a zöld szín dominál: vagyis a környezettudatosság kap kiemelt hangsúlyt, de nem kell megijedni, nem váltanak profilt, csupán igyekeznek felhívni a figyelmet környezetünk megóvásának fontosságára. És hogy milyen eszközökkel teszik mindezt? Nos, lesz biológiailag lebomló tányér és evőeszközök, re:pohár, és még sok egyéb különleges zöld-eszköz.

3000 kg-mal kevesebb szemét? Azért ez elég jól hangzik, pláne, hogy nem kell túl sokat tennünk érte, csupán azt kell tudatosítani magunkban: a rengeteg sör és egyéb finomságok elfogyasztása nem kell, hogy feltétlenül együtt járjon a hatalmas szeméthegyek keletkezésével. Ez meg hogy lehet? Egyszerű: például visszaváltható söröspoharakkal, melyek betétdíjasak, így talán kevesebben ejtik el feltűnés nélkül, és fordítják másfelé a tekintetüket. Ezeket a poharakat újrahasznosítják, és még körülbelül száz alkalommal iszik majd belőlük egy hozzánk hasonló, vidám fesztiválozó. Aztán itt vannak a tányérok, és az evőeszközök. Ha ezeket szelektíven gyűjtjük, akkor komposztálható hulladék lesz belőlük, ami remek, mert ez is hasznosítható, újra és újra.

A másik sarkalatos pont, már ami a környezetszennyezést illeti, a közlekedés. A Fesztivál szervezői arra törekszenek, hogy az autókat minél jobban kihasználják, vagyis egy autóban ne egy ember üljön, hanem legalább négy. De talán még jobb, ha a szórakozni vágyó ifjúság a garázsban hagyja a kocsit, és bringára pattan - persze nem kell egészen Szegedig tekerni, erre való a vonat, ami cirka két és fél óra alatt ér oda a fővárosból. Ráadásul a MÁV is boldogan támogat minden olyan kezdeményezést, amelynek következtében többen választják a vonatot, így minden fesztiválra utazónak kupont adnak, amelyet a következő utazáskor használhatnak fel. A helyszínen pedig riska-taxik működnek majd, melyekkel a városba látogathatnak a fesztiválozók.

Az Ökofaluban civil szervezetek mutatkoznak majd be, népszerűsítik tevékenységüket, melyet a környezetvédelem szellemiségben végeznek. A remek koncertek és egyéb programok mellett érdemes egy kis időt szakítani rájuk a Fesztivál ideje alatt, illetve odafigyelni, csak egy picit - nem kell bezöldülni, csupán élvezni a körülöttünk élő zöldet, a természetet, és tenni azért, hogy jövőre, meg azután, meg azután is ugyanilyen környezetben fesztiválozhassunk.

***


Szegedi Ifjúsági Napok
Helyszín: Újszegedi Partfürdő
Időpont: 2008. augusztus 27-31.
Jegyárak:
Bérlet elővételben: 10.500 Ft
Bérlet a helyszínen: 12.500 Ft
Napijegy elővételben: 4000 Ft
Napijegy a helyszínen: 5000 Ft
Bővebb infó: www.szin.org

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei