2008. augusztus 1.Kőnig Mariann
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Fesztiválkaraván - augusztus a folklórfesztiválok hónapja

2008-tól augusztus a folklórfesztiválok hónapja. Gyöngyös, Mezőkövesd, Eger, Jászberény és Székesfehérvár augusztusban 20 napon keresztül biztosítja a szórakozási és kikapcsolódási lehetőséget a nemzetközi folklór kedvelőinek. Az öt fesztiválon közel 30 együttes lép fel.

Napjainkban egyre népszerűbbé válik a folklór, mely magába foglalja a társadalmi tudat egészét. A folklór szó jelentése nagyon sokat változott az idők során, és pontosan nem is lehet meghatározni, ma mit értünk alatta. Idén folytatódik a folklór népszerűsítése. Öt fesztiválszervező város (Gyöngyös, Mezőkövesd, Eger, Jászberény, Székesfehérvár) augusztusban 20 napon keresztül biztosítja a folklór iránt érdeklődőket a szórakozásról.

A Fesztiválkaraván állomásai

Matyóföldi Folklórfesztivál - Mezőkövesd
2008. augusztus 1-3.

[Matyóföld szíve, Mezőkövesd ad otthont számos távoli országból (idén India, Kanada, Németország, Olaszország, Oroszország, Törökország, Spanyolország) és hazai városból (idén Debrecen, Eger, Szentistván, Tard, Bogács) érkező együttesnek minden év augusztusában. A Mezőkövesdre látogatók igazi fesztiválhangulatra számíthatnak vásári forgataggal, pálinka- és bormustrával, vérpezsdítő mediterrán és fergeteges magyar esttel. A Gála a Kavicsos-tónál lévő nagyszínpadon, eső esetén a Sportcsarnokban kerül megrendezésre.
A fesztivál helyszínei: Hadas városrész, Szent László tér, Táncpajta, Zsóry-fürdő, Kavicsos-tó
Jegyárak: A fesztivál programjai néhány kivétellel ingyenesek.
Nemzetek táncháza, Magyar táncház - 500 Ft
Gála - ülőhely jegyek ára 500 Ft
Bővebb információ: www.mezokovesd.hu

***


XX. Agria Nemzetközi Néptánctalálkozó - Eger
2008. augusztus 4-7.

20. alkalommal rendezi meg Egerben az Egri Kulturális és Művészeti Központ az Agria Nemzetközi Néptánctalálkozót. A rendezvény idén is a nemzeti kultúrák ünnepe: külföldi és magyar együttesek mutatják be hagyományaikat. A Dobó-téren sok más együttes mellett fellép a Lajtha László Néptáncegyüttes is. Augusztus 4-én délután 4 órakor nyílik meg a Líceum aulájában Gál Gábor fotóiból az a jubileumi kiállítás, mely a néptánctalálkozókat örökítette meg. Augusztus 6-án 21 órától rendezik meg a Jubileumi Gálaestet a Líceumban. Az eseményt gyermektáncház előzi meg. Augusztus 7-én a balkáni és magyar népzenét újraértelmező CimbaliBand együttes TransBalkan Express című lemezbemutató koncertje zárja a fesztivált.
A fesztivál helyszíne: Dobó-tér
Jegyárak: A fesztivál programjai ingyenesek.
Bővebb információ: www.eger.hu

***


XVIII. Csángó Fesztivál - Jászberény
2008. augusztus 7-10.

Az 1991 óta megrendezett Fesztivál célja, hogy elsősorban a Kárpát-medencében élő kisebbségek, etnikai csoportok néphagyományainak bemutatásával felhívja a figyelmet azok értékeire, elősegítse megismerésüket. A rendezvény az évek során európai kisebbségek fesztiváljává szélesedett ki: 1996 óta nem csak a határainkon túl élő magyarok vesznek részt, hanem más országban élő kisebbségek is. Hagyományőrző együttesek érkeznek Moldvából, Gyimesből, Erdélyből, Felvidékről, külföldi együttesek Spanyolországból, Szerbiából, Indiából és Nepálból is.
A fesztiválon fellépő zenekarok pl.: BaHorKa, Parno Graszt, Vodku, Zagyva Banda.
A fesztivál helyszíne: Víz utca 1.
Jegyárak: A fesztivál programjai ingyenesek.
Bővebb információ: www.csangofesztival.hu

***


VIII. Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál - Gyöngyös
2008. augusztus 8-13.

1994-től indult útjára az I. Gyöngy Nemzetközi Néptáncfesztivál, Gyöngyös Város Képviselő-Testületének támogatásával. A fesztivál azóta is kiemelkedő esemény a város életében. Minden alkalommal fellép a vendéglátó Vidróczki Néptáncegyüttes és az Ördögszekér Néptáncegyüttes is - ez idén sem lesz másként. A találkozókon a néptáncon, népzenén kívül megismerhetik az érdeklődők az idegen országok viseleteit, gasztronómiai különlegességeit is. Augusztus 10-én a fesztivál keretein belül kerül megrendezésre a Dudás Találkozó. A folklórfesztivált eddig kétévente tartották meg Gyöngy Nemzetközi Néptánc Találkozó néven, de a Fesztiválkaraván miatt most már minden évben várják Gyöngyösön a folklór iránt érdeklődőket.
A fesztivál helyszínei: Vak Bottyán Szakközépiskola udvara (Than Károly u.1), Fő tér
Jegyárak:
Nyitógála: augusztus 8. 20:00 - 1500 Ft
Nemzeti est: augusztus 9-12. 20:00 - 700 Ft
Zárógála: augusztus 13. 20:00 - 1500 Ft
Bérlet (tartalmazza a nyitó-és zárógála, valamint a nemzeti estek belépőit is) - 4500 Ft
Bővebb információ: www.gyongyfesztival.hu

***


XIII. Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál - Székesfehérvár
2008. augusztus 15-20.

Idén 13. alkalommal rendezik meg a Királyi Napokat. 12 év alatt 58 ország 120 együttese és mintegy négyezer szereplő vett részt a fehérvári önkormányzat és a táncegyesület közös rendezvényén. 2008-ban több ország (pl. Korea, Grúzia, Thaiföld, Costa Rica, Venezuela) először képviselteti magát a rendezvényen, de vannak visszatérő vendégek is, mint például a finnek, akik ötödik alkalommal látogatnak el Székesfehérvárra. A tánc nem csak a táncosok által jelenik majd meg, hiszen a Táncházban nyílik egy kiállítás ’A reneszánsz ember és a tánc’ címmel.
A fesztivál helyszínei: Városház tér, Táncház
Rossz idő, eső esetén a programok a Városház tér helyett az ARÉV csarnokban kerülnek megrendezésre.
Jegyárak: A fesztivál programjai ingyenesek.
Bővebb információ: www.kiralyinapok.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Edina 2008-08-23 21:17:36
Sziasztok egy hastáncos vagyok Mororról és arra gondoltunk,h jövöre mi is táncolhatnánk,ha persze lehet. itt az amil címem. edinyo2006@citromail.hu ezzen elértek. Amugy jó volt nagyon a mostan fesztivál gratulállok mindenkinek aki megszervezte.
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei